Україна — друга у світі за виробництвом гарбузових культур

12 жовтня 2021, 10:59 2929

Україна займає 2-ге місце в рейтингу найбільших виробників продукції родини гарбузових (куди входять гарбуз та кабачки), поступаючись лише Китаю (дані ФАО, 2019 р).

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» на сторінці у Facebook.

Як зазначається, вирощування гарбузів широко розповсюджене в Україні завдяки своїй невибагливості до обробки ґрунту та значній кормовій і харчовій важливості.

За даними Державної служби статистики України, в 2020 році українським господарствам вдалось виробити близько 650 тис. т гарбузів, що на 9% нижче аналогічного показника минулого року.

«Зменшення обсягів виробництва відбулося як за рахунок скорочення посівних площ під даною культурою, так і зменшення врожайності. Варто відмітити, що гарбузи переважно вирощуються в господарствах населення. На промислові та фермерські господарства припадає лише 2% вирощених в Україні гарбузів», — розповіла аналітик УКАБ Світлана Литвин

Зовнішня торгівля гарбузами розвинена слабо. Імпортні відвантаження практично відсутні, а от експорті поставки хоча і зросли минулого року в 3,2 рази до 2 тис. т, але не перевищують 0,3% загального обсягу вироблених в Україні гарбузів. Основними країнами-імпортерами українських гарбузів є: Великобританія (62% експортної виручки), Румунія (19%) та Молдова (4%).

«Цього року очікується кращий врожай гарбузів у порівнянні з минулорічним, в першу чергу за рахунок кращої врожайності», — прогнозують експерти.