Томати в Україні дорожчають третій тиждень поспіль

30 серпня 2024, 19:00 1214

Тенденція зростання цін на помідори в Україні зберігається вже третій тиждень поспіль.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Основною причиною, що провокує подорожчання, за словами фахівців ринку, є різке скорочення пропозиції цієї продукції місцевих комбінатах. Додатково через несприятливі погодні умови багато фермерів втратили значну частину врожаю ґрунтових томатів.

За словами учасників ринку, через обмежену пропозицію попит на тепличні помідори залишається високим, завдяки чому виробники на поточний тиждень вкотре підвищили відпускні ціни. В результаті на сьогоднішній день ціна на ці овочі озвучується в межах 40-55 грн/кг ($0,97-1,34/кг), що в середньому на 12% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

«Насамперед ситуацію, що склалася, учасники ринку пояснювали активним попитом на томати третій тиждень поспіль. Водночас пропозиція цієї продукції на ринку поступово скорочувалося через сезонний чинник. Вибірки в комбінатах були малооб'ємними та нестабільними, відвантаження з літніх теплиць та відкритого ґрунту практично не проводилися», — зазначають аналітики.

Зараз помідори в Україні вже надходять у продажі в середньому у 2,4 рази дорожче, ніж наприкінці серпня 2023 року. При цьому аналітики ринку не відкидають подальшого зростання цін у даному сегменті зі скороченням вибірок у місцевих господарствах.