Соняшник тримається найкраще серед пізніх культур

10 серпня 2024, 08:00 3185

Урожай пшениці цього року в Україні буде меншим порівняно з минулорічним.

Про це у телеефірі розповів генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація» Павло Коваль.

«Якщо торік було зібрано близько 23 млн т, то цього року очікується близько 20 млн т. Це ті 10-12%, на які ми прогнозували зменшення», — цитує його слова пресслужба УАК.

Павло Коваль додав, що ще частину врожаю в деяких областях збирають: близько 5-7% від запланованих площ у межах усієї країни не зібрано.

За його словами, можна на сьогодні констатувати, що врожайність становить 43-44 ц/га, тож вона наразі дещо нижча порівняно з минулим роком.

Павло Коваль зауважив, що аномальна спека, яка 12-14 днів тривала по всій Україні, вплинула на урожай кукурудзи, соняшнику та сої.

«Якщо подивитися по значній території України, можливо, крім окремих західних областей, то кукурудза в найгіршому стані за останні декілька років. Тому я думаю, що будуть питання щодо недобору врожайності по кукурудзі, по сої й, можливо, по соняшнику.

Соняшник, як не дивно, тримається найкраще з цих пізніх культур, але все ж таки не буде запилення серединок кошиків, і буде трошки нижчий врожай через недостатню зволоженість ґрунту та надмірну температуру повітря», — вважає Павло Коваль.