Рівненщина має компенсувати втрати свіжих продуктів зі сходу

17 липня 2022, 10:20 2103

Рівненщина, як тилова область, має компенсувати втрати свіжих продуктів зі сходу. Необхідно, аби українська продукція заміщала імпортну, а у майбутньому — стати експортно орієнтованими в цій галузі.

Таку думку висловив начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль під час відвідин підприємства «Агроконцерн», яке пів століття вирощує помідори та огірки.

«Для нас це підприємство бюджетоутворююче, адже входить до трійки найбільших платників податків. Тільки за пів року було сплачено 9,6 млн грн податку до бюджетів різних рівнів. Тут 130 робочих місць», — зазначив Віталій Коваль.

Підприємство формує додану вартість від насінини до готової продукції. Комахи запилюють продукцію, а це доводить — помідори екологічно чисті. Адже там, де працює джміль, хімію використовувати не можна. 

«Розпочинали з 3 га, а на сьогодні на виробництві вже 8,3 га теплиць. Щороку збираємо від близько 50 кг продукції з квадратного метра. Використовуємо новітні технології, підлаштовуємося під сучасні умови роботи. Наразі вирощуємо два основних сорти — червоний помідор Раїса і рожевий — Есміра. Насіння закуповуємо лише нідерландське», — розповів головний агроном тепличного комбінату Микола Сич.

На підприємстві також експериментують із технологією вирощування. Спочатку використовували торфосуміші, згодом перейшли на мінеральну вату, систему крапельного поливу, на автоматизовану систему клімат-контролю. 

Готовий товар підприємства йде на місцевий ринок та в сусідні області, найбільше — в супермаркети. Також експортується до Польщі.