Рік почався з дефіциту аміачної селітри

05 січня 2024, 09:55 5080

В Україні спостерігається дефіцит аміачної селітри, який викликаний низькою завантаженістю виробництва та вкрай слабкими обсягами імпорту.

Про це повідомляє «Інфоіндустрія».

Зазначається, що в грудні 2023 року українські заводи в Черкасах та Рівному виробили лише 59 тис. т селітри. Заплановано було більше 70 тис. т, а передоплати заходять вже на лютий, тобто товар, оплачений в грудні 2023 року, аграрії та трейдери будуть отримувати в лютому 2024 року.

«Водночас імпортери та виробники скаржаться на слабкий попит, що зумовлено скороченням обсягів експорту зерна та іншої продукції АПК. Проблеми з проходженням кордону в Польщі, обстріли портів та черги на вивіз зерна, що доповнювались боротьбою із готівковим обігом зерна, стали причинами зниження цін і темпів продажу агропродукції. Таким чином, на січень аграрій не забезпечений коштами для купівлі добрив», — пояснюють фахівці.

І додають, що в грудні та січні аміачна селітра завжди є топовим продуктом для закупівлі, і це добриво для підживлення традиційне на українських ланах. Сезон внесення селітри почнеться з високих цін.