Посівна озимої пшениці: ключові рекомендації для досягнення високих урожаїв

21 серпня 2024, 16:05 867

Вже скоро аграрії розпочнуть осінню посівну, де вагому частку займає сівба озимої пшениці. Щоб мінімізувати ризики та забезпечити найкращі умови для розвитку рослин, важливо дотримуватися ключових рекомендацій.

На цьому наголошують фахівці компанії LNZ Group, виокремлюючи необхідні агрономічні заходи, яких варто дотримуватися.

Найперше, на що потрібно звернути увагу, — оптимальні строки посіву, адже ранній посів озимої пшениці часто супроводжується ризиком зараження шкідливими мікроорганізмами. 

«Насіння проростає, коли патогени та шкідники ще активні, що може призвести до додаткових витрат на захист рослин. Крім того, ранні посіви можуть спричинити надмірне розростання рослин перед зимою, що знижує їхню зимостійкість», — зазначають у компанії LNZ Group.

За пізнього посіву може достатньо не розвинутись коренева система, через що рослини стають вразливими до вимерзання. Тому оптимальні строки посіву зазвичай припадають на період з 25 вересня по 5 жовтня. Це забезпечує рослинам достатньо часу для формування 3-4 пагонів, міцної кореневої системи та високої зимостійкості.

Також вибір відповідного сорту є одним із ключових факторів успішного вирощування пшениці. Сорт повинен відповідати ґрунтово-кліматичним умовам та бути стійким до хвороб, вилягання, посухи. Важливо обирати якісне насіння від перевірених дистрибʼюторів.

Не менш важливою є правильна підготовка ґрунту, що сприятиме рівномірному розвитку рослин та максимальному використанню ресурсів ґрунту.

Для отримання якісних та дружних сходів важливо внести відповідні добрива. Використання DEFENDA Насіння допоможе забезпечити рівномірний старт розвитку рослин.

Одним із найважливіших кроків перед посівом є обробка насіння протруйником. Фахівці компанії LNZ Group для передпосівної обробки насіння зернових культур радять використовувати комбінований фунгіцидний протруйник Бастіон (дифеноконазол 30 г/л + ципроконазол 6,25 г/л ТН) від бренду DEFENDA. Препарат захищає насіння та сходи від твердої сажки, фузаріозної та гельмінтоспоріозної кореневої гнилі, пліснявіння насіння.

Зважаючи, що останні кілька років на ранніх посівах пшениці спостерігається заселення злакової мухи, варто провести додатковий захист від шкідників. Для цього рекомендується використати препарат Метакса (тіаметоксам, 350 г/л), який сприяє отриманню рівномірних сходів.

У компанії LNZ Group зазначають, що, дотримуючись даних рекомендацій, можна забезпечити оптимальні умови для вирощування озимої пшениці та досягти високих показників урожайності.

Для отримання детальної консультації та замовлення препаратів звертайтеся до представників LNZ Group.