Осіння посівна: аграріям розкажуть, як подружитися з погодою

21 вересня 2016, 16:50 2154

В аномально сухих погодних умовах, які встановились практично на всій території України, основним завданням на сьогодні є забезпечення запланованої площі проведення сівби озимих культур під урожай майбутнього року.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк на селекторній нараді з питань проведення комплексу осінньо-польових робіт у 2016 р. за участю керівників профільних Департаментів та підвідомчих організацій Мінагропроду, представників Національної академії аграрних наук та Гідрометцентру.

«Для аграріїв зараз важливі рекомендації та поради науковців щодо агротехнічних заходів, необхідних в поточних погодних умовах, а також прогнози від фахівців Укргідрометцентру», — відзначив він, додавши, що Мінагропрод працює над стимулюванням розширення площ посіву озимих, особливо жита.

Максим Мартинюк нагадав, що в минулого року восени також склались вкрай несприятливі погодні умови для сівби озимих культур. Однак це не позначилось на обсязі врожаю. Навпаки — по багатьом позиціям Україна досягла рекордних результатів.

«Зокрема, намолочено 26,6 млн т пшениці при урожайності 43,1 ц/га — це найвищі показники за всю історію України і по врожайності, і по валовому збору. Також рекордні показники урожайності та намолоту отримано по ячменю — валовий збір культури склав 9,7 млн т, урожайність — 34,1 ц/га. Урожайність жита в цьому році склала 28,5 ц/га, що також є найвищим в історії показником», — додав перший замміністра, інформує прес-служба Мінагропроду.


Для довідки: На сьогодні уже намолочено 40,5 млн т зерна, що на 1,2 млн т більше минулорічного показника на таку ж дату. Валовий збір очікується на рівні близько 63 млн т.