Населення вирощує 98% української картоплі

01 жовтня 2018, 16:10 1884

В Україні за останні 27 років частка виробництва картоплі домогосподарствами помітно зросла: з 71% до 98%. Частка фермерської картоплі у різні роки коливається від 2% до 5%.

Про це пише у вересневому номері журнал Landlord.

За підрахунками Міністерства аграрної політики та продовольства, щороку в Україні вирощують близько 21,5 млн т картоплі. При цьому близько 60% врожаю згодовується худобі або втрачається у процесі збирання та зберігання.

Один із важливих показників ефективності картоплярства — рівень середньої врожайності. В ЄС середньостатистична врожайність у професійних господарствах сягає 33-34 т/га (найвища у 2017-му в Бельгії – 86 т/га, найнижча в Болгарії – 14,5 т/га), натомість в Україні торік вона становила 40-45 т/га, а у 2018-му чимало господарств отримало врожайність понад 50 т/га.

Середня врожайність у господарствах населення у 2,5 рази менша, ніж у сільгосппідприємствах. На присадибних ділянках не дотримуються сівозміни, технологій вирощування та зберігання, невчасно або взагалі не проводять сортооновлення, неретельно обробляють від шкідників, додає кандидат сільськогосподарських наук, завідувач відділу виробництва, зберігання і переробки Інституту картоплярства НААН Тетяна Купріянова.

На думку віце-президента Української асоціації виробників картоплі Миколи Гордійчука, Україна має рухатися шляхом країн, що розвивають картоплярство: зменшення виробництва у комерційному секторі при одночасному підвищенні продуктивності виробничих площ, диверсифікації каналів збуту та збільшення частки переробки.