Промислові виробники картоплі у сезоні 2022 р. скоротили виробничі площі майже на 30%.
Про це розповіла експерт Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова у Facebook.
«Традиційна диспозиція — 95% картоплі в домогосподарствах і 5% у промислових господарствах — змінилася. Спрацював фактор самозабезпечення як виклик на загрозу продовольчій безпеці», — уточнила вона.
Експерт назвала причини такого зниження площ під картоплею:
«Водночас у сектор промислового картоплярства зайшло чимало новачків. Ті, хто вирощував картоплю на 1-3 га, садили її на 10 га, ті, хто працював на 12 га, доросли до 48-50 га. І їхніх виробничих ділянок більше, ніж скорочених на 30% промислових площ.
Зросло картоплярство і в нетрадиційних для нього регіонах — на Хмельниччині, Вінниччині, Полтавщині тощо» — додала Руженкова.
Вона зазначила, що картопля недоотримала пестицидів і добрив, що вплине на якість. Погода також була неідеальна.
«Втрати при зберіганні будуть і в промислових виробників, і в новачків, і в домогосподарствах. Але в цілому ситуація з картоплею в Україні чудова — голоду не буде», — прогнозує Руженкова.
Експерт вважає, що промисловим виробникам варто активніше лобіювати вихід в ЄС, поки до України лояльно ставляться. Особливо лояльними європейці можуть бути в сезоні-2022/23, оскільки вперше за багато десятиріч імпортуватимуть картоплю через посуху та неврожай.
«В жодному разі наступного року домогосподарствам і новачкам не можна скорочувати виробництво, якою б низькою не була ціна на картоплю взимку 2022/23 рр. Ми не знаємо, скільки триватиме війна. Можна мріяти про оперативне її завершення, але здоровий глузд має бути вищим! Цього року ми перезимуємо без продовольчої кризи. У разі затяжної війни за скорочення насаджень картоплі зима 2023/2024 може бути катастрофою. Цього не можна допустити в жодному разі», — додала вона.