Ліссітса: Врожайність кукурудзи плачевна

06 жовтня 2020, 08:55 3159

В Україні ситуація з урожайністю кукурудзи у розрізі областей дає можливість зробити попередні висновки, які у більшості випадків невтішні.

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

Як зазначає експерт, лідером за посівами кукурудзи є Полтавщина з 666 тис. га, з яких уже зібрано 125 тис. га, що становить 19%. Друге місце останні роки утримує Чернігівська область з 566 тис. га під кукурудзою. Тут зібрали лише 4%. Третє і четверте місце поділили Черкаська та Вінницька області, де зібрано 12% та 19% відповідно.

 

«Урожайність кукурудзи в цих основних регіонах її виробництва є плачевною. Вінниччина показує середню урожайність 4,8 т/га, Дніпропетровщина — 2,08 т/га, Київщина — 3,4 т/га, Кіровоградщина — 2,7 т/га, Полтавщина — 5 т/га, а Черкащина — 4,7 т/га. Цифри засвідчують, що з кукурудзою дійсно будуть проблеми, і це вплине на загальнодержавні показники», — констатує Алекс Ліссітса.

При цьому президент УКАБ прогнозує, що кукурудзи на експорт піде менше, ніж прогнозувалося.

 

«Очевидно, що українським аграріям прийшов час думати про технології, адже Дніпропетровська, Кіровоградська, частково Полтавська області, південна частина Вінниччини не зможуть впроваджувати ті технології, які застосовувалися раніше. Зміни клімату настільки суттєві, що не вийде працювати за старими технологіями», — резюмує він.


Для довідки: за даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, станом на 1 жовтня зібрано кукурудзу з близько 1 млн га, намолочено близько 4,5 млн т.