Гідрометцентр: Розвиток сільгоспкультур прискорився на 2-3 тижні

06 липня 2022, 13:30 897

Агрометеорологічні умови третьої декади червня були переважно малосприятливими для росту та розвитку сільськогосподарських культур в Україні через високу температуру повітря та ґрунту і недостатню кількість опадів.

Про це йдеться в декадному огляді Укргідрометеоцентру, повідомляє ІА «АПК-Інформ».

«Висока температура повітря та значний недобір опадів сприяли інтенсивній втраті вологи, особливо верхнім шаром ґрунту. У метровому шарі запаси продуктивної вологи під різними культурами на більшості площ іще залишалися на рівні достатніх та задовільних у західних, північних та багатьох районах центральних областей. У південних та південно-східних областях тривав розвиток засухи під пізніми с/г культурами. В районах сильних злив поповнення запасів вологи було незначним через їх низьку ефективність», — зазначається в огляді.

Також відзначається, що висока температура повітря сприяла не тільки погіршенню зволоження ґрунту, а й значно прискорила фазовий розвиток усіх сільськогосподарських культур.

«Так, місцями в західних областях на посівах озимих та ранніх ярих зернових культур на 2-3 тижні раніше середніх багаторічних строків настала воскова стиглість зерна», — йдеться в огляді.

При цьому для збирання урожаю та проведення польових робіт умови були задовільними.