Про це йдеться в повідомленні ассоіціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Як наголошується, основними постачальниками картоплі в Україні стали країни СНД, які ввезли 95% від загального імпорту України до 2019 року, в тому числі: 84% Білорусь, 5% РФ і 4% Казахстан. Нагадаємо, що країни Митного союзу обмежують ввезення на свої ринки української картоплі (в тому числі в частині проходження карантинних умов), в той час як Україна цей інструмент не застосовує. Відповідно, наслідком цього стали численні нарікання щодо якості ввезеного картоплі з України.
«Картопля є продуктом повсякденного споживання багатьох українців. Забезпечення населення картоплею протягом року, крім локального вирощування, все більше залежить від зберігаючих потужностей. Незважаючи на відкритість ринку, дисбаланс попиту та пропозиції товару швидко коригується імпортом», — пояснює експерт УКАБ Валентина Крапивко.
За останні десять років в Україні під культуру зазвичай відводилося близько 1,35 млн га, середньорічний урожай картоплі склав близько 22 млн т. Коливання річних даних було в межах 5-11%. Це не критично, оскільки, згідно з даними Держстату, населенням споживається щорічно близько 6 млн т коренеплодів, тобто менше третини від вирощеного врожаю. Решта коренеплодів використовується на корм, переробку і як посадковий матеріал. Масштаби втрат картоплі під час зберігання не можна оцінити, оскільки виробництво картоплі в основному сконцентровано в господарствах населення (98%).
У 2019 р. через холодну весну і сухе літо було зібрано на 10% менше картоплі від середнього показника за десять років, однак більше за неврожайний для культури 2010 рік. Обмежена пропозиція коренеплодів на початку літа в Україні викликала паніку, тому ринок компенсував її імпортним товаром, активні поставки якого тривали до кінця року. Традиційна для вітчизняного населення звичка запасатися дефіцитним товаром дозволила імпортерам завезти картоплі на рекордну суму в $47,5 млн в 2019 році. Середня вартість імпорту за цей період становила 19 центів/кг, що фактично дорівнює 5 грн/кг. Дана ціна ввезеного картоплі є найменшою за 9 років, як в гривневому, так і в доларовому еквіваленті.
За словами Валентини Крапивко, в минулому році сусідні країни демпінгували вітчизняних виробників бульби, що негативно вплинуло на картоплярство України. За даними Держстату, середні ціни картоплі, реалізованої вітчизняними підприємствами в 2019 році становили близько 5,5 грн/кг. В результаті вітчизняна картопля стала неконкурентною порівняно з імпортним товаром.
«В цілому, вітчизняне картоплярство здатне забезпечити населення продукцією і виходити на зовнішні ринки з конкурентною продукцією. Для цього необхідно поряд з гармонізацією законодавства, нарощувати промислове виробництва та потужності для зберігання бульби. Незважаючи на високу конкуренцію на зовнішньому ринку варто для імпортерів ввести дзеркальні карантинні заходи на митниці», — підсумувала експерт.