Ціни на пшеницю досягли 5-місячного максимуму. Кукурудза теж дорожчає

25 липня 2023, 12:47 7145

Ціни на пшеницю піднялися до п'ятимісячного максимуму через російські атаки на українські порти.

Як пише Financial Times, ф'ючерси на пшеницю, що торгуються в Чикаго, додали 2,6% до $7,7725 за бушель, що є найбільшим показником з середини лютого.

Зазначається, що ціни зросли за останній тиждень після того, як росія вийшла із «зернової угоди», а також здійснила атаку безпілотників на зерносховища в українському порту Рені.

Водночас ціни на кукурудзу на біржі в Чикаго також зростають на прогнозах сухої та спекотної погоди в США та на тлі ударів по дунайському порту Рені в Україні, пише GrainTrade.

Так, 24 липня на біржі в Чикаго вересневі ф’ючерси на кукурудзу виросли на 6,4% — до 220,7 $/т, а грудневі — на 6%, до 223,7 $/т.

«Ударами по експортних терміналах України рф, як держава-терорист, провокує зростання світових цін на зерно, щоб отримати максимальні надходження до бюджету, знищити економіку України та посилити шантаж країн Заходу новими потоками мігрантів та світовим голодом», — вважають експерти. 

Крім того, протягом наступних 7-10 днів у кукурудзяному поясі США прогнозується спека у 33-38°С без опадів, а незначні дощі можуть пройти лише через тиждень. Високі температури посилюють стрес для посівів сої та кукурудзи, що особливо критично в період запилення, коли тривала спека може різко знизити урожайність.