Буковина збере втричі більше картоплі, ніж споживає

03 серпня 2022, 09:50 3109

Наразі проблем з овочами в Чернівецькій області немає: картоплі та моркви вирощують тут достатньо. За нормами споживання і тією площею, яка засаджена картоплею на Буковині, її вистачить. Валовий збір очікують приблизно на рівні 600 тис. т, а споживання — у межах 130-150 тис. т.

Про це розповів виконувач обов’язків начальника управління агропромислового розвитку Чернівецької ОВА Богдан Бойчук, повідомляє «Молодий Буковинець».

«Але, звичайно, картопля буде дорожчою, ніж торік. Зросли ціни на пальне, засоби захисту, плюс — націнка торгових мереж. Щодо моркви та цибулі, в області є фермерські та індивідуальні господарства, які займаються вирощуванням цих овочів. І їх теж за площами достатньо. Але йдеться про можливість відновлення кооперації, закупівлі для більш масового споживання, наприклад, для того, щоб забезпечити інші регіони», — зазначив Богдан Бойчук.

Продавці подорожчання пов’язують насамперед із тим, що немає можливості привозити овочі з Херсона, і попереджають, що таких цін, як минулого року, не буде.

«На Буковину частину продукції справді завозили, але переважно ближче до осені. Зараз більше розраховуємо на нашого виробника. Щодо цін, то маємо ринок, і на це вплинути не можемо. Нижче від собівартості виробник працювати не може. Наразі триває раннє збирання врожаю овочів. Що буде після його завершення, спрогнозувати не можемо. Але, за очікуваннями щодо валового виробництва, в нас достатня кількість овочевих культур в області. А якщо матимемо достатню кількість, то й ціна буде оптимальною», — пояснив Богдан Бойчук.