Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує спеціалістам господарств провести моніторинг території на виявлення наявності та визначення місць відкладання яєць.
Про це повідомляє пресслужба відомства.
Зазначається, що зараз на Дніпропетровщині фіксується завершення відкладання яєць сарановими. Їхні яйця зимуватимуть у верхньому шарі ґрунту (на глибині до 5 см) у спеціальних захисних капсулах, які називаються ворочками. Одна самка може відкласти кілька таких ворочків.
«Масове відродження личинок починається, коли температура ґрунту на глибині залягання яєць досягає приблизно 23°C. Зазвичай це відбувається у травні. Личинки сарани, які ще не мають крил, починають активно живитися. Протягом свого розвитку вони проходять 5 віків (стадій) та кілька разів линяють, поступово збільшуючись у розмірах і набуваючи вигляду дорослої комахи. Цей період триває від 35 до 45 днів», — зазначають у Держпродспоживслужбі.
І додають, що навесні у визначених місцях слід організувати постійний нагляд за розвитком саранових та за необхідності провести локалізацію вогнищ надпорогової чисельності.
У відомстві нагадали, що саранові — поліфаги, живляться практично всіма рослинами. Вони з’їдають листя, стебла, квіти та плоди. Одна доросла особина сарани за один день здатна з’їсти таку кількість їжі, яка дорівнює її власній вазі. Куліги сарани здатні мігрувати на великі відстані (до декількох десятків кілометрів на день) у пошуках їжі, знищуючи все на своєму шляху.
Сприятливі погодні умови літнього та початку осіннього періодів поточного року (висока температура повітря та тривала посуха) сприяли активізації сарани. Спалахи саранових спостерігалися в Херсонській, Одеській та Запорізькій областях. У цих регіонах відмічено масове пошкодження рослин шкідником.