Високий рейтинг Агропросперіс Банку знову підтверджено

15 липня 2022, 13:30 1625

Рейтингове агентство «Експерт-Рейтинг» оновило довгостроковий кредитний рейтинг АТ «Агропросперіс Банк» за національною шкалою на рівні uaAA та рейтингу депозитів за національною шкалою агентства на рівні ua1. Банк (позичальник) або окремий борговий інструмент з таким рейтингом характеризується дуже високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими банками.

Про це повідомляє аналітична служба рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг».

Відмічається, що за оновлення рейтингу агентство керувалось аналізом фінансової звітності банку за перший квартал 2022 р., а також окремими формами статистичної звітності банку за 2021 р. та за січень-травень 2022 р.

На момент оновлення рейтингу АТ «Агропросперіс Банк» виконував свої зобов’язання перед клієнтами та кредиторами відповідно до чинного законодавства і не був віднесений НБУ до категорії проблемних банків.

Таким чином, станом на початок липня 2022 р. АТ «Агропросперіс Банк» був добре забезпечений капіталом (регулятивним і основним), на що вказують нормативи Н2 та Н3 банку, які не лише в рази перевищували встановлені НБУ граничні значення, але й були більшими за середньоринкові показники.

Також станом на початок липня 2022 р. АТ «Агропросперіс Банк» підтримував хороший запас ліквідності, що засвідчили відповідні нормативи банку (NSFR, LCRвв та LCRів). Якість кредитного портфеля АТ «Агропросперіс Банк» продовжувала залишатись на доволі високому рівні: станом на початок травня 2022 р. частка NPL у кредитах банку була в 25,92 раза меншою за середній показник NPL по банківській системі України.

За підсумками першого кварталу 2022 р. АТ «Агропросперіс Банк» отримало прибуток в обсязі 933 тис. грн проти збитку, отриманого банком за підсумками першого кварталу 2021 р. в обсязі 6,898 млн грн. При цьому чистий процентний дохід банку виріс на 12,48% (до 26,250 млн грн), а чистий комісійний дохід зменшився на 24,97% (до 5,369 млн грн).

«Загалом агентство позитивно оцінює як продемонстрований АТ «Агропросперіс Банк» приріст чистого процентного доходу, так і прибуткову діяльність банку попри складні умови макросередовища, обумовлені початком повномасштабних воєнних дій з боку російської федерації», — йдеться в повідомленні.

Агентство зазначає, що поточний рівень рейтингу визначає ймовірність дефолту у разі роботи банку за звичайних обставин та не враховує форс-мажорні обставини, а також дію інших обставин непереборної сили.