Агропросперіс Банк підтвердив дуже високий кредитний рейтинг

05 квітня 2022, 09:18 599

Рейтингове агентство «Експерт-Рейтинг» 24 березня 2022 р. оновило довгостроковий кредитний рейтинг АО «Агропросперіс Банк» за національною шкалою на рівні uaAA та рейтингу депозитів за національною шкалою на рівні ua1.

Як говориться у повідомленні агентства, банк (позичальник) або окремий  борговий інструмент з рейтингом uaAA характеризується дуже високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими банками (позичальниками) або борговими інструментами. 

При оновленні рейтингу аналізувалась фінзвітність банку за 2021 р., а також окремі форми статистичної звітності банку за 2021 р. та за січень-лютий 2022 р.

Як зазначається, станом на початок березня 2022 р. «Агропросперіс Банк» виконував свої зобов’язання перед клієнтами та кредиторами відповідно до чинного законодавства і не був віднесений НБУ до категорії проблемних банків. «Агропросперіс Банк» був добре забезпечений капіталом (регулятивним і основним) та підтримував хороший запас за нормативом короткострокової ліквідності.

Крім того, якість кредитного портфеля банку продовжувала залишатись на високому рівні: станом на початок лютого 2022 року частка NPL у кредитах банку була в 22,11 рази меншою за середній показник NPL по банківській системі України. 

«За підсумками 2021 року АТ «Агропросперіс Банк» отримав прибуток в обсязі 10,053 млн грн, що істотно перевищило прибуток банку за 2020 рік, який становив 0,596 млн грн. Ключовим фактором суттєвого зростання прибутку АТ «Агропросперіс Банк» стала висхідна динаміка основних статей його доходів: за підсумками 2021 р. в порівнянні з 2020 р. чистий процентний дохід банку виріс на 41,36%, а чистий комісійний дохід АТ «Агропросперіс Банк» збільшився на 26,02%», — констатують в агентстві. 

«Експерт-Рейтинг» позитивно оцінює фінансовий результат, згенерований АТ «Агропросперіс Банк» за підсумками 2021 р., а також хороші темпи приросту ключових статей його доходів, продемонстровані в порівнянні з підсумками 2020 р.

Агентство зазначає, що поточний рівень рейтингу визначає ймовірність дефолту в разі роботи банку за звичайних обставин та не враховує форс-мажорні обставини, а також дію інших обставин непереборної сили.


Для довідки: група компаній «Агропросперіс» працює в Україні з 2006 р. Основний інвестор — NCH Capital (США), компанія, яка управляє активами загальною вартістю $3,5 млрд через різні інвестиційні фонди по всьому світу. Банк надає фінансування аграріям в 14 областях України — Вінницькій, Хмельницькій, Полтавській, Харківській, Сумській, Чернігівській, Київській, Житомирській, Черкаській, Кіровоградській, Тернопільській, Львівській, Рівненській і Волинській.