В Україні запрацює біржа біопалива. Які можливості отримують агровиробники

19 січня 2024, 16:30 1516

В Україні створюють біржу біопалива. Уряд закликає збільшити частку альтернативних видів палива на ринку.

Про це повідомили учасники брифінгу «Розвиток біржової торгівлі біопаливом — стимул для ринку біоенергетики в Україні».

Меморандум про співпрацю підписали Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження та Українська енергетична біржа. У пріоритеті — створення прозорого та конкурентного ринку біопалива. За словами заступника генерального директора ТОВ «Українська енергетична біржа». Костянтина Шевчука, біоенергетика є одним зі стратегічних напрямів до заміщення природного газу. Проте для розвитку напряму потрібно створити відповідні умови на ринку, яких на сьогодні насправді немає. Тож, на його думку, перехід на біржову торгівлю суттєво вплине на цінову динаміку на ринку біопалива. По суті, торги вийдуть з тіні. 

 «На сьогодні Україна імпортує 1/3 газу. Відмовитись від цього можна завдяки альтернативним видам палива, що дозволить заощаджувати великі кошти в бюджеті», — зазначає голова держагентства з енергоефективності та енергозбереження Ганна Замазєєва. 

За даними Держенергоефективності, з початку 2022 року по жовтень 2023 року введено 360 МВт потужностей з виробництва теплової енергії на альтернативних видах палива. Це приблизно 72 млн євро інвестицій в економіку. 

Водночас агровідходи є одним із головних джерел для виготовлення рідкого та твердого біопалива. З боку Держенергоефективності було введено в дію кілька ініціатив з 2021 до 2023 року щодо зменшення податку на землю для агровиробників, що будуть використовувати її для вирощування енергетичних рослин, а також становлення нульової ставки податку за викиди СО2 для виробників, що працюють на біопаливі. 

За озвученими підрахунками, встановлення та опалення котельні на біопаливі на щепі, наприклад, дозволяє відчутно заощаджувати — 1 Гккал на газу коштує 4800 грн, 1 Гккал теплопостачання на щепі — 2000 грн. У тепличному господарстві Білоцерківського району на Київщині виробництво 1 Гккал із соломи складає 1000 грн, що, порівнюючи з деревиною, виходить удвічі дешевше. 


Юлія Наружна, AgroPortal.ua