В Агротрейд розповіли про головні виклики для аграріїв у прифронтових регіонах

08 квітня 2022, 16:05 876

Група «Агротрейд» готує до сівби поля, на яких безпечно проводити роботи.

Про це йдеться у повідомленні компанії на сторінці у Facebook.

Як зазначається, земля, що знаходиться в обробітку «Агротрейд», розташована в тих регіонах, де велися або ведуться найзапекліші бої: в Харківській, Чернігівській, Сумській та Полтавській областях. 

«У тих районах, де зараз не ведуться активні бойові дії, ми виїжджаємо на поля, оглядаємо їх та при виявленні снарядів залишаємо заявку в Державній службі з надзвичайних ситуацій на розмінування. Якщо виявляємо якісь уламки, які точно вже безпечні — вивозимо їх самостійно», — розповідає директор агропромислового департаменту «Агротрейд» Олександр Овсяник.

На жаль, за його словами, через велику кількість звернень рятувальники не можуть оперативно виконати всі заявки. Наприклад, найважча ситуація з замінуваннями наразі на полях Чернігівської області. Тож поки що агророботи ведуться там, де це безпечно. 

«Найближчим часом запланована сівба гірчиці в Харківській області Шевченківського району та ярих пшениці та ячменю в Сумській області. Також почали вносити добрива по озимій групі частково в Сумській, Чернігівській та Харківській областях. Благо, майже всі працівники компанії не покинули свої села, тому проблеми з кадрами немає», — додають у компанії. 

Частина полів групи в Харківській області знаходиться на тимчасово окупованій території. Але і там співробітники вже внесли добрива для озимої пшениці. 

Окрім замінованих та усипаних уламками боєприпасів полів, українські аграрії зіткнулися з проблемою браку техніки. 

«Наразі нам потрібні обприскувачі та сівалки, і у нас є законтрактована техніка, проте постачальники вагаються нам її надавати через ризик нового вторгнення росії. Утім, нам треба виконувати роботи, тому, щоб не гаяти час, поки що використовуємо техніку, яка є у нас в наявності. Вона не завжди відповідає нашим особистим вимогам, які ми взяли за стандарт, проте в цій ситуації головне — продовольча безпека України», — пояснює Олександр Овсяник. 

За його словами, завершити посівну планується до 20 травня.


Для довідки: група «Агротрейд» — вертикально інтегрований холдинг агропромислового циклу: виробництво, зберігання, переробка та торгівля сільськогосподарською продукцією. Заснований в 1998 році. Холдинг обробляє 70,5 тис. га землі в Чернігівській, Сумській, Полтавській та Харківській областях. Профільні культури — соняшник, кукурудза, озима пшениця, соя, ріпак. Група володіє мережею елеваторів загальною ємністю одночасного зберігання 570 тис. т і посідає 8-ме місце серед найбільших власників елеваторів в Україні.