Пірс Risoil у Чорноморську готовий на 100%, але запуск блокують правоохоронці

22 березня 2023, 09:25 3466

Технічна готовність двостороннього пірсу ГК Risoil («Рисоіл Термінал») досягла 100%. Однак правоохоронні органи перешкоджають початку його роботи.

Про це йшлося під час засідання Тимчасової спеціальної комісії з питань захисту прав інвесторів Верховної Ради України на чолі з Галиною Янченко з посадовцями Служби безпеки України, прокуратури, Поліції Одеської області та Головного слідчого управління Національної поліції України, говориться у повідомленні Risoil у Facebook.

В обговоренні ситуації також взяли участь заступник міністра інфраструктури, представники Посольства Швейцарії в Україні, різних державних органів і Рада бізнес-омбудсмена. 

В компанії уточнили, що після своїх доповідей правоохоронці відповідали на десятки запитань від присутніх щодо мотивації своїх дій у порушенні протягом 5 років численних кримінальних проваджень навколо проєкту вартістю 1,5 млрд грн. 

«Ця ситуація є червоним прапором, оскільки вказує на те, що коли є більші чи менші колізії українського законодавства, вони будуть інструменталізовані для того, щоб запустити кримінальні справи, замість того, щоб відомства між собою раціонально залагодили це. Який інвестор піде в країну, де рішення вже виніс Верховний Суд, найвища судова інстанція, а інші правоохоронці все роблять спочатку?» — заявив бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

Він підкреслив, що зараз створюються важкі репутаційні ризики.

Представник Чорноморської міської ради зазначив, що не може йтися про спричинення збитків державі чи громаді, оскільки ділянка, на якій розташований пірс, перебуває у комунальній власності та щомісяця за неї надходить оренда плата. 

«Бюджет недоотримує до 400 млн грн щороку через те, що окремі правоохоронці блокують реалізацію цього інвестиційного проєкту. Враховуючи все, що ми сьогодні почули, якщо справа не зрушиться з місця, ми розглянемо можливість подати колективне депутатське звернення до НАБУ, Державного бюро розслідувань. Далі вже ці та інші органи будуть з’ясовувати справжню мотивацію тих, хто роками чинить такі перешкоди», — підкреслила  голова спецкомісії, народний депутат Галина Янченко.