Підтримка армії та розрив зв’язків з країною-агресором: як працює бізнес в умовах війни

05 березня 2022, 13:12 1040

17% компаній працюють у повному обсязі, 16% обмежили географію своєї діяльності, 19% були змушені закрити частину офісів/торгових точок/відділень. Інші 29% компаній наразі не працюють, а 27% призупинили, втім хочуть відновлювати свою діяльність. Тільки 1% має в планах закривати свій бізнес.

Такі дані отримала Європейська Бізнес Асоціація в результаті опитування щодо того, як працюють наразі компанії-члени ЄБА. 

Відзначається, що більшість компаній, а саме 63%, продовжують виплачувати заробітну плату співробітникам у повному обсязі, з них 45% роблять це з додатковими або авансовими виплатами. Тільки 3% були вимушені скоротити виплати, а по 1% відправили співробітників у неоплачувану відпустку, не виплачують або вимушені звільняти персонал.

Для підтримки своїх співробітників 68% виплатили заробітну плату на місяць або більше наперед, 29% компенсували витрати команді на релокацію, по 23% — орендували житло на Західній Україні або за кордоном, 1% запровадили страхування для тих, хто продовжує виходити на роботу.

Більшість бізнесів також надають різноманітну підтримку армії чи теробороні. А саме: 41% допомагають фінансово, 35% підтримують працівників, що захищають країну, 31% постачають продукцію, 29% постачають послуги, 16% — ліки, 9% — засоби захисту/оборони.

З-поміж членських компаній асоціації тільки 34% вели бізнес у або з Росією. З них 31% повністю розривають зв’язки з країною-агресором, 14% призупиняють роботу, інші 34% наразі розмірковують над цим.

«Ми бачимо, що вже сотні українських та міжнародних компаній бойкотують Росію. Закликаємо тих, хто ще не приєднався, також зробити це. Країна-агресор має бути ізольована, позбавлена ресурсів та фінансування, що наближатиме закінчення цієї безглуздої війни», — говорить виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.


Для довідки: опитування проводилося з 28 лютого до 4 березня 2022 року, участь у ньому взяли 130 директорів членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.