НІБУЛОН здатен щороку будувати 5-6 суден для розмінування

28 жовтня 2023, 09:19 2138

ССЗ «НІБУЛОН» може виробляти для потреб Державної служби з надзвичайних ситуацій та Державної спеціальної служби транспорту України судна для розмінування в кількості 5-6 на рік.

Про це генеральний директор «НІБУЛОНу» Андрій Вадатурський розповів під час зустрічі з німецькими дипломатами. Він зазначив, що важливим кроком у розмінуванні є очищення внутрішніх водних шляхів, говориться у повідомленні компанії

«Південний Буг уже має працювати на користь агровиробників. Для цього ССЗ «НІБУЛОН» може виробляти для потреб ДСНС та Державної спеціальної служби транспорту України судна для розмінування в кількості 5-6 на рік. Ми продемонстрували нашу стійкість у виконанні партнерських угод. Наприклад, через неможливість виконання міжурядової угоди між Францією та Україною на території нашої держави в умовах війни ми перенесли виробництво у Францію. Наші корабели працюють на потужностях французької ОСЕА та будують 5 патрульних катерів для ДСНС згідно з планом», — зазначив Вадатурський.

Також сторони дійшли згоди, що евакуація флоту компанії могла б суттєво вплинути на збільшення експорту за умов його роботи на Дунаї. 

«У той час, як в Миколаєві заблоковано понад 110 суден, які могли б ефективно працювати на Дунаї, додавши до 1 млн т перевалки, гарантії та кошти, передбачені на ці цілі, не поширюються на внутрішні водні шляхи. Судновласники мають рішення, як безпечно для життя людей виводити цей флот за рахунок технологій дистанційного керування. Проте здебільшого це заставне майно, яким за умов відсутності гарантій кредитори не дозволяють ризикувати. Тому важливо поширити гарантійний фонд на судна під час евакуації з Миколаєва. Зараз ми просимо державу гарантувати вихід цих суден, аби збільшити експортну потужність по зернових», — зазначили у компанії.