НІБУЛОН став оператором протимінної діяльності

03 травня 2023, 13:17 1720

ТОВ СП «НІБУЛОН» 28 квітня 2023 року стало оператором протимінної діяльності та отримало перший сертифікат для проведення робіт з гуманітарного розмінування — Сертифікат від Центру протимінної діяльності МО України на нетехнічне обстеження територій.

Про це говориться у повідомленні компанії на сторінці у Facebook.

«Тепер наші сапери мають право проводити розвідку територій компанії, які є потенційно забрудненими, та оцінювати ступінь їх забруднення вибухонебезпечними предметами (ВНП), максимально звужуючи коло пошуку ВНП. Це перший крок до розмінування українських земель», — зазначають у компанії.

Крім того, «НІБУЛОН» подав документи й на отримання таких сертифікатів з ПМД: 

  • на технічне обстеження територій (ТО);
  • розмінування вручну (РВ);
  • обстеження району ведення бойових дій (ОРВБД). 

«Сертифікат на ТО дозволяє здійснювати роботу з пошуку ВНП на потенційно забруднених ділянках, які були зазначені НТО, та підтвердити чи спростувати наявність ВНП, а сертифікат РВ — розміновувати заміновані ділянки вручну, де це можливо. Певна річ, у складних випадках мінування слід буде заручатися підтримкою саперів ДСНС України та Міноборони України для утилізації ВНП. 

Сертифікат на ОРВБД дасть можливість досліджувати землі, де безпосередньо велись бойові дії. Звіт про очищення (розблокування) землі буде поданий до Центру протимінної діяльності Міноборони України. Далі на основі нашого звіту контролюючий орган ЦПМД проведе контроль якості обстеження та видасть сертифікат, що засвідчує якість роботи наших саперів та підтвердить, що територія безпечна для подальшого користування», — пояснили у компанії.