На Харківщині агропідприємства консервують свою дільність

29 квітня 2023, 12:00 6338

Джерело фото: Суспільне

Ситуація із сільським господарством у старостаті Новогусарівського округу на Харківщині складна.

Про це розповіла староста Новогусарівського округу Тетяна Ваврійчук, пише «Суспільне».

«Велике фермерське господарство «Соломія Агро»  землі практично всі заміновані, вони консервують свою дільність. «АПК Донець» теж консервують, тому що на поля вийти неможливо та знайти механізаторів, які будуть ризикувати життям», — зазначає Тетяна Ваврійчук.

Як розповідає директор ФГ «Фенікс» Володимир Глушко, 30 років поспіль у садках в Новій Гусарівці під Балаклією збирали яблука, груші та черешні, а нині тут окопи росіян та залишки боєприпасів. Через дорогу — соняшникове поле, всіяне мінами.

«Як мені казали сапери, вони тут знайшли 260 протитанкових мін. Стрічки — це позначення. Це тут така нездорова обстановка. Увесь час сапери їздять, шукають міни — ми це бачимо постійно. Я не говорив навіть про розмінування з ними. Ми розуміємо, що це все робиться не дуже швидко, і що пройде багато часу. Але цього року точно розмінування не закінчиться», — розповідає Володимир Глушко.

Цього року обробляти землі теж не зможуть, фермер рахує збитки та думає про закриття підприємства.

«З аграріями спілкуємося. І ніхто не знає, як нам діяти в даному разі. Найбільше запитання, і на нього немає відповіді: що нам робити з пайовиками? Це ті люди, які нам давали в оренду землю, вони питали про оплату за неї. У 2023 році буде більше людей запитувати, ніж у 2022-му. А ми не знаємо, яку відповідь давати. У нас дуже тяжка ситуація», — каже фермер.