Найкращу врожайність озимих Астарта отримала на Вінниччині

12 серпня 2024, 08:42 1197

Аграрні підприємства агропромхолдингу «Астарта» завершили збирання озимих зернових та бобових культур на площі понад 61 тис. га.

Їхній загальний валовий збір перевищує 302 тис. т і включає 260 тис. т озимої пшениці, 40 тис. т, ріпаку та 2 тис. т гороху озимого, говориться у повідомленні компанії

Середня врожайність озимої пшениці в холдингу склала 5,3 т/га, озимого ріпаку — 3,4 т/га. Водночас максимальні показники за врожайностю пшениці (6,3 т/га) та ріпаку (3,8 т/га) отримані в агрофірмі «Хмільницьке» на Вінниччині. Середня врожайність нової для холдингу культури — гороху озимого — становить 3,5 т/га.

«Аномально спекотна і без опадів погода дозволила швидко зібрати збіжжя — цьогорічна жнивна кампанія тривала 14-17 днів (у межах регіону), до прикладу минулорічна — 24 дні», — розповів керівник управління рослинництва агропромхолдингу «Астарта-Київ» Роман Павлик.

Він зауважив, що за таких несприятливих погодних умов продуктивнішими стали ранні сорти озимих ріпаку та пшениці, водночас пізні гібриди виявилися менш урожайними. Добре зарекомендував себе горох озимий.

«Загалом цього року, як і минулого, ми, зважаючи на цінову кон’юнктуру, фокусувалися на оптимізації собівартості продукції. І, на мою думку, нам це вдається», — сказав Роман Павлик.

На черзі — жнива сої та соняшнику.


Для довідки: «Астарта» — вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, який здійснює діяльність у Полтавській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській і Харківській областях. До складу холдингу входять цукрові заводи, агрогосподарства із земельним банком близько 250 тис. га і молочні ферми. 7 високотехнологічних елеваторних комплексів компанії розташовані у Полтавській, Хмельницькій та Вінницькій областях. Загальна потужність зберігання 562 тис. т. У 2014 році холдинг ввів у експлуатацію завод із переробки сої в Полтавській області (ТОВ «Глобинський переробний завод»).