Війна проти України де-факто означає голод у світі

09 березня 2022, 11:05 950

Російська війна може стати каталізатором голоду в усьому світі. путін розпочав не лише війну проти України, де-факто, він розпочав процес того, що в Україні та світі буде голод.

Про таку загрозу розповів генеральний директор УКАБ Роман Сластьон у ефірі радіо НВ.

«Перший результат війни — зростання цін на продовольство на світових ринках. Так, зерно злетіло в ціні за тиждень з $300 до $400 за тонну і продовжує зростати», — зазначає Роман Сластьон.

За його словами, якщо певне продовольство і буде, то воно буде надзвичайно дороге. Особливо для країн, які є неплатоспроможними, зокрема країн Африки.

«Ситуація щодня буде лише погіршуватися, оскільки наразі не проводяться активні посівні роботи. 1 квітня — це умовний дедлайн, коли нам потрібно активно включатися в посівну кампанію. Якщо ми припинимо війну до цього часу, то зможемо врятувати людство від голоду», — зазначає Роман Сластьон. 

Він додає, що зараз аграрна спільнота концентрується на тому, щоб донести агрокомпаніям, що потрібно ввести максимально жорсткі санкції проти росії для того, щоб припинити війну та врятувати світ від голоду, що насувається. 

«Найуразливішими точками є пшениця, кукурудза та рослинні олії (соняшник та ріпак — це те, що в першу чергу буде в дефіциті та дуже дороге за вартістю)», — пояснює Роман Сластьон. 

Він говорить, що світова продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) не зробили жодної адекватної заяви щодо поточної ситуації, вони не реагують на запити з боку аграрних асоціацій та Міністерства аграрної політики. В результаті відбувається замовчування цієї проблеми.