В Африці найгірша посуха за останні роки: загинуло понад 10 тис. голів ВРХ

09 листопада 2019, 11:46 3450

Найгірша за останні роки посуха в південних провінціях Зімбабве завдає шкоди сільському господарству.

Через брак пасовищ і питної води вже загинуло близько 10,5 тис. голів ВРХ, що у свою чергу ускладнить оранку сільськогосподарських угідь у регіоні, повідомляє Farmer's Weekly.

Найбільше постраждав південь Матабелеленду, який вважається найсухішою провінцією Зімбабве. За даними уряду, в цьому регіоні до 15 жовтня загинуло близько 4,5 тис. голів великої рогатої худоби. Понад 4 тис. голів загинуло в провінції Масвінго, а ще 2,04 тис. — в Мідлендсі.

«Ситуація відчайдушна. Тривала посуха зменшила пасовища та джерела води по всій провінції. Це погано, адже найбільше постраждали общинні фермери, в яких настільки мало ресурсів, що немає грошей на придбання додаткових кормів. Саме тут найбільші втрати», — заявила урядовець департаменту тваринництва та ветеринарних служб у південному регіоні Матабелеленд Хатіті Мучемва.

Натомість повідомляється, що приватні фермери мають перевагу в тому, що володіють власними господарствами для випасу. В цей час у селах звичайні фермери більш обмежені у виборі пасовищ, які розподіляються між ними всіма.

Національне стадо великої рогатої худоби Зімбабве налічувало близько 5,2 млн голів, причому 89% цих тварин належать общинним фермерам.

У свою чергу регіональний спеціаліст із тваринництва Медліна Магвензі заявила, що цього року фермери на периферії через поганий стан великої рогатої худоби, можливо, зіткнуться з проблемами оранки своїх земель.

«Худоба гине, а та, що лишилась, настільки слабка, що не може витягнути плуг», — сказала Медліна Магвензі.

Також вона додала, що навіть якщо у найближчий час піде дощ, то фермери навряд чи зможуть  використати свою худобу для оранки цього року. Це означає, що їм доведеться шукати альтернативи, які, очевидно, дорожчі.

«Однак у перспективі ми закликаємо їх заздалегідь добре підготуватися, накопичивши сіно, щоб, коли умови стали сухими, як зараз, вони змогли годувати своїх тварин», — додала Медліна Магвензі.

За словами регіонального офіцера у Масвінго Ернеста Дзимваша, у двох найбільш південних районах біля кордону з Південною Африкою спостерігається найбільша кількість загиблої худоби.

«До 4 тис. загинуло в провінції. Це зафіксовані випадки, що свідчить про те, що кількість загиблих може бути набагато вищою, оскільки деякі фермери можуть не повідомити про всі свої втрати департаменту», — сказав він.