У Польщі стартують масштабні протести проти агропродукції з України

24 січня 2024, 10:26 1283

Польські фермери сьогодні, 24 січня, проведуть загальнонаціональну акцію протесту. Трактори та сільгосптехніку виведуть на дороги у понад 150 місцях.

Мітингувальники висувають дві основні вимоги — обмеження імпорту агропродовольчої продукції з України та інших країн поза ЄС, а також перегляд Єдиної аграрної політики ЄС, пише RMF24.

Як зазначають фермери, пропуск агропродовольчої продукції з країн поза ЄС на європейський ринок без будь-яких правил є вкрай безвідповідальним з боку Європейської комісії та становить загрозу для польських фермерів. Страйк також покликаний привернути увагу до необхідності підготовки стратегії вступу України до ЄС у сфері сільського господарства, з поділом на сектори.

Щодо другої вимоги, то страйкарі протестують проти обмеження рослинництва і тваринництва та введення подальших екологічних обмежень, що випливають із Європейської зеленої угоди.

«Ми вимагаємо змін в екосхемах та умовах: менше бюрократії та більше біологізації», — йдеться у заяві організаторів протестів.

Уточнюється, що страйк здебільшого буде проходити без перекриття доріг, ймовірно, це буде повільний проїзд сільгосптехніки або акції протесту вздовж доріг. Усі акції протесту охоронятимуть поліцейські.