У Німеччині бачать, що українське зерно не заважає ринку Польщі

29 лютого 2024, 15:31 31481

Німеччина виступає за спільний для Європейського Союзу підхід у вирішенні питання імпорту українського зерна.

Про це під час пресконференції заявив речник Міністерства продовольства та сільського господарства ФРН Міхаель Гаук, передає «Укрінформ».

Він зазначив, що 1 березня міністр продовольства та сільського господарства ФРН Джем Ездемір зустрінеться зі своїм польським колегою Чеславом Секерським, з яким говоритиме про постачання українського збіжжя до Європи.

«Україна потребує нашої допомоги та солідарності, але насамперед спільного європейського підходу в питанні експорту зерна», — зазначив речник відомства.

Він нагадав про анонсування Єврокомісією продовження «окремих митних заходів» на українську аграрну продукцію ще на рік, до 5 червня 2025 року. Берлін вітає цей крок, як такий, що має дозволити стабілізувати економічну ситуацію в деяких країнах, сказав Гаук.

При цьому він зауважив, що «односторонні заходи не мають нічого спільного ані з солідарними ставленням до України, ані з цілями забезпечення продовольчої безпеки». 

«Продовження лібералізації торгівлі є ключем для вирішення проблеми стабілізації зростання української економіки, це відповідає одній з цілей Договору про асоціацію між Україною і ЄС, яка має призвести до поступової інтеграції в економіку ЄС», — нагадав речник.

Водночас речник МЗС Себастьян Фішер зазначив, що після відновлення майже до довоєнного рівня обсягів експорту збіжжя чорноморським шляхом наземна доставка продуктів за допомогою «коридорів солідарності» скоротилася останніми місяцями орієнтовно на 13%. До того ж зерно фактично не залишається у Польщі, а відтак не може істотно впливати на тамошній ринок, додав він.

«Тим важливіше, аби нинішні блокади на українсько-польську кордоні були якнайшвидше зняті, щоби багато необхідних продуктів можна було доставляти з України в Польщу, а звідти — далі в ЄС і ще далі», — зазначив дипломат.