Послаблення вимог і штрафів: які поступки для фермерів пропонує Єврокомісія

19 березня 2024, 08:00 854

Європейська комісія направила до Ради ЄС та Європарламенту пропозицію щодо перегляду певних положеннь Спільної сільськогосподарської політики (CAP).

Як говориться у повідомленні ЄК, ця пропозиція буде обговорена з міністрами сільського господарства на наступному засіданні Ради ЄС (24-25 березня).

«Сьогоднішня законодавча пропозиція є прямою та збалансованою відповіддю на сотні запитів, отриманих від представників фермерів та держав-членів і доповнює короткострокові дії ЄК, які вже здійснюються, щоб допомогти зменшити адміністративний тягар для фермерів ЄС», — говориться у повідомленні. 

Очікується, що пропозиції зменшать для фермерів навантаження, пов’язане з контролем, і запровадять більшу гнучкість для дотримання певних екологічних умов, а також відкриють можливість пом’якшувати певні стандарти на національному рівні. Зокрема Єврокомісія пропонує змінити такі умови:

  • GAEC 8 щодо непродуктивних об’єктів: фермери ЄС повинні будуть підтримувати існуючі об’єкти ландшафту на своїй землі, але більше не будуть зобов’язані відводити мінімальну частину своєї орної землі під непродуктивні ділянки, такі як перелоги. Добровільне залишення під паром частини ріллі дозволить фермерам отримати додаткову фінансову підтримку через екосхему, яку всі члени держави повинні будуть запропонувати у своїх стратегічних планах CAP. Усі фермери ЄС будуть стимулюватися підтримувати непродуктивні території, сприятливі для біорізноманіття, не побоюючись втрати доходу.
  • GAEC 7 щодо сівозміни: фермери ЄС зможуть виконати цю вимогу, вибравши сівозміну або диверсифікацію своїх культур залежно від умов, з якими вони стикаються, і якщо їхня країна вирішить включити опцію диверсифікації культур у свій стратегічний план CAP. Гнучкість у проведенні диверсифікації культур замість сівозміни дозволить фермерам, які страждають від регулярних посух або надмірних опадів, легше виконувати цю вимогу.  
  • GAEC 6 щодо ґрунтового покриву під час чутливих періодів: держави-члени матимуть набагато більше гнучкості у встановленні того, що вони визначають як чутливі періоди, і практик, дозволених для виконання цієї вимоги, у світлі їхніх національних і регіональних умов, а також у контексті погіршення погодних умов. 

На додаток до цих конкретних змін ЄК пропонує, щоб держави-члени могли звільнити певні культури, типи ґрунтів або системи землеробства від дотримання вимог GAECS 5, 6 та 7. Також можливі цільові винятки, щоб дозволити оранку для відновлення постійних пасовищ, якщо вони пошкоджені через хижаків або інвазивні види. Ці винятки можуть бути встановлені довгостроково, але мають бути обмежені територіями та встановлені лише там, де вони необхідні для вирішення конкретних проблем. 

Також у крайніх випадках, коли несприятливі погодні умови не дають змоги фермерам належним чином працювати і дотримуватися вимог GAEC, держави-члени можуть запроваджувати тимчасові відступи. Ці відступи мають бути обмежені в часі та поширюватися лише на тих бенефіціарів, яких вони стосуються.

Крім того, невеликі ферми площею менше 10 га звільняються від контролю та штрафів, пов’язаних із дотриманням вимог у пропозиції ЄК щодо перегляду CAP. Це значно зменшить адміністративне навантаження, пов’язане з контролем для малих фермерів, які складають 65% бенефіціарів CAP.

«Комісія вважає, що пропозиції щодо спрощення достатньо ретельно відкалібровані та спрямовані на підтримку високого рівня екологічних та кліматичних амбіцій у поточній CAP», — говориться у повідомленні.