Польський бізнес не у захваті від заборони імпорту українських товарів

19 квітня 2023, 19:00 4917

Рішення щодо заборони імпорту українських товарів, ухвалене Польщею без консультацій із бізнес-спільнотою, може створити проблеми не лише для українського, а й польського бізнесу.

Про це говориться у заяві Польсько-української господарчої палати.

«Ми були вражені змістом розпорядження міністра розвитку і технологій, яким вводиться заборона на імпорт товарів, що походять з території України або ввозяться з території України на територію Республіки Польща. Ми звертаємося до уряду з проханням перевірити прийняте рішення та ініціювати термінові консультації з бізнес-спільнотою та соціальною стороною», — йдетья у заяві.

Зазначається, що Польсько-українська господарча палата звернулася до своїх членів з проханням висловити думки, на основі яких міністру будуть представлені висновки та рекомендації.

Президент палати Яцек Пєхота пояснив, що таке рішення б'є по польських підприємцях, які імпортують продукцію, що потім експортується на інші ринки. Приклад — мед, що імпортується з України і є одним із продуктів, зазначених у постанові. Імпорт меду з України до ЄС у 2020 році становив 54,8 тис. т, у 2021 році — 53,8 тис. т, тоді як у рік війни цей показник різко впав і становив 43,9 тис. т. Станом на 1 квітня 2023 року він становив 10,5 тис. т, що на 2,8 тис. т менше, ніж у попередньому році.

Інші польські підприємці висловили стурбованість забороною імпорту сої з України з огляду на значний дефіцит цієї сировини на польському ринку, який досі компенсувався за рахунок імпорту з України та подальшої переробки на польському ринку. За оцінками, масштаб потреби в імпортних постачаннях становить близько 500 тис. т. Відсутність доступу до сировини для багатьох заводів, що виробляють корми та продукти з сої, означатиме, що виробничий цикл буде завершено.

«Раніше непомічені проблеми  сьогодні означають непропорційні рішення. Ми закликаємо уряд до предметних консультацій. Як логістичний хаб для України, Польща стала її найбільшим вікном у світ після блокади чорноморських портів. Це означає необхідність оптимізації заходів митного, ветеринарного та фітосанітарного контролю та визначення солідарних умов торгівлі, а не введення заборон на українські товари, які в той самий час можуть бути імпортовані з росії», — підкреслив віцепрезидент палати Даріуш Шимчиха.

Водночас польські переробники молока занепокоєні закриттям свого ринку для експорту української молочної продукції та очікують використання принципу взаємності, що призведе до падіння обсягів імпорту Україною польської молочної продукції, повідомляє аналітичне агентство «Інфагро».

«Найбільше я сьогодні боюся використання принципу взаємності Україною в торговельних відносинах із Польщею. Якщо Україна закриє для нас свій ринок, ми опинимося в дуже складній ситуації. На сьогодні 6% усього експорту нашого сиру йде в Україну. Обсяг імпорту молочних продуктів до Польщі з України був невеликий порівняно з польським експортом в Україну. Отже, рахунок прибутків і збитків очевидний», — пояснила віцепрезидент COGECA, директор Izba Mleka (Польща) Агнешка Малішевська.