ООН: Деблокада українских портів знижує світові ціни на пшеницю

19 серпня 2022, 14:57 2493

Світові ціни на пшеницю знизилися на 8% після укладання угод про розблокування портів для експорту зерна з України.

Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у четвер після тристоронньої зустрічі у Львові з Президентом України Володимиром Зеленським та Президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, пише «Укрінформ».

«Ми спостерігаємо ознаки того, що світові продовольчі ринки починають стабілізуватися. Ціни на пшеницю впали на цілих 8% після підписання угод. Індекс продовольчих цін Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН упав у липні на 9%, що є найбільшим зниженням з 2008 року», — сказав він.

Більшість продовольчих товарів нині продаються «за цінами нижчими від довоєнного рівня, але все ще дуже високими», додав він, маючи на увазі російську війну проти України.

Гутерреш нагадав, що менш як за один місяць з українських портів вийшло 21 судно, а 15 кораблів вирушили зі Стамбула в Україну для завантаження зерна та інших продовольчих товарів.

Генсек ООН зазначив, що ланцюжки поставок порушені, а енергетичні та транспортні витрати все ще залишаються неприйнятно високими. Водночас «позитивна динаміка на продовольчому фронті», вважає він, відображає перемогу дипломатії й багатосторонності та йде на користь людям, що опинилися в кризовій ситуації, а також «працьовитим фермерам України».