Фермери Молдови кілька днів протестують проти українського зерна

09 червня 2023, 10:40 1777

У Молдові з 7 червня розпочалась довготривала акція протесту фермерів. Серед вимог — заборона на імпорт сільгосппродукції з України.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на молдовську асоціацію «Сила фермерів». 

На другий день протестів, 8 червня, молдовські фермери, серед іншого, заблокували митний пост Леушень. Протестують також у Теленештському та Резінському районах Молдови.

Організація звернулася у травні до уряду з вимогою вжити заходів, щоб допомогти сільгоспвиробникам. Фермери вимагають, серед іншого, ввести заборону на імпорт сільгосппродукції з України, зобов'язати Джурджулештський порт експортувати тільки молдовську сільськогосподарську продукцію.

Асоціація 7 червня провела переговори з прем'єром Молдови Доріном Речаном, але залишилася незадоволеною результатами. Під час дискусії фермери зазначили, що, на жаль, навіть деякі з найбільш конкретних обіцянок, даних владою з березня, досі не виконані, тоді як більшості фермерів нібито загрожує банкрутство в найближчі два-три місяці. Прем'єр-міністр відхилив прохання фермерів підписати меморандум для виконання вимог аграріїв з конкретними термінами їх виконання.

З цієї причини після переговорів фермери оголосили про проведення мітингів у 20 населених пунктах, а якщо влада так і не прислухається до їхніх вимог, вони обіцяють влаштувати масовий протест і в Кишиневі, пише eadaily.com.

Зі свого боку, Президент Молдови Майя Санду сказала, що не може бути прийнята одна з вимог фермерів — заборона імпорту зерна з України, повідомляє agrointel.ro.

«Ми не можемо закрити країну для України, тому що, повторюю, Україна захищає нас від російської небезпеки. Ми зобов'язані робити те, що можемо. Я так розумію, що уряд запропонував певні рішення. Вони будуть протестувати, вони будуть дискутувати, і я сподіваюся, що будуть знайдені якісь прийнятні рішення для обох сторін», — зазначила вона.