Число штатів США, де виявили пташиний грип у корів, зросло до дев’яти

30 квітня 2024, 08:45 776

Високопатогенний пташиний грип був виявлений у 38 груп корів у дев’яти штатах США.

Управління з контролю за продуктами й ліками США (FDA) заявило, що пастеризоване молоко безпечне, попри спалахи пташиного грипу, пише DW.

Водночас у відомстві зазначили, що кожен п’ятий зразок молока, що продається в роздрібній торгівлі, виявився позитивним на вірусні фрагменти. Однак дослідження показали, що процес пастеризації знищив високопатогенний пташиний грип (HPAI), що викликало занепокоєння.

Міністерство сільського господарства США (USDA) підтвердило, що пташиний грип виявили у корів дев’яти штатів — у Колорадо, Техасі, Канзасі, Мічигані, Огайо, Айдахо, Нью-Мексико, Північній Кароліні та Південній Дакоті.

Крім того, одна людина, працівник ферми в Техасі, була заражена пташиним грипом і мала легкі симптоми.

Однак Центри з контролю та профілактики захворювань і Всесвітня організація охорони здоров'я заявили, що ризик для населення залишається низьким. Він вищий у тих, хто знаходиться поруч із зараженими тваринами.

Згідно з повідомленням FDA, зростання випадків захворювання людей на грип і випадків H5N1 не спостерігається, зокрема, крім одного відомого випадку.

Незважаючи на це, законодавці США хочуть більш жорсткої відповіді з боку адміністрації президента.

«Стримувати це до того, як воно пошириться серед людей, є критично важливим, — сказав сенатор-республіканець Мітт Ромні в дописі на X. — З огляду на уроки, отримані від COVID, ця федеральна відповідь недостатня.

Сенатор-демократ Теммі Болдуін від штату Вісконсін, відомого молочного штату, де немає зареєстрованих випадків, закликала Міністерство сільського господарства США «швидко залучити додаткові ресурси в штати, які мають можливість запобігти проникненню хвороби».

У відповідь Білий дім заявив, що стежить за ситуацією з пташиним грипом. Було створено «групу негайного реагування», щоб забезпечити безпеку продовольчого постачання в країні, відстежувати тенденції, щоб знизити ризик і запобігти поширенню вірусу.

Від 29 квітня USDA вимагає від молочних корів негативного результату тесту на пташиний грип, перш ніж їх перевезуть через межі штату.