Понад 5 тисяч аграріїв скористалися кредитними держпрограмами

29 квітня 2022, 19:00 761

Українські банки станом на 28 квітня поточного року видали кредитів аграріям на 14,9 млрд грн. Основна частина цієї суми залучена за програмою портфельних гарантій 80% — майже 10,2 млрд грн.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України. 

Шість областей уже залучили більше 1 млрд грн — це Кіровоградщина (2 ,047 млрд грн), Вінниччина (1,829 млрд грн) , Дніпропетровщина (1,467 млрд грн), Київщина (1,177 млрд грн), Одещина (1,259 млрд грн), Полтавщина (1,196 млрд грн).

Зазначається, що аграрії отримують таке кредитування в межах програми «Доступні кредити 5-7-9%» (так держава компенсує багатьом українським підприємцям частину кредитного навантаження). Строк кредитування — 6 місяців. Відсоткова ставка становить 0%. Сума кредиту — до 60 млн грн. Для його отримання потрібно забезпечити для застави тільки 20% від суми кредиту — решту суми гарантує держава.

Скористатися умовами програми можуть аграрії, які підпадають під визначення сільгосптоваровиробника. Обмежень за кількістю землі в обробці немає.

«Деякі державні банки вводять додаткові кредитні канікули для малого й мікробізнесу, відтерміновуючи виплати за тілом кредиту та відсотками на декілька місяців. Станом на сьогодні кредити отримали 5 033 сільгосптоваровиробники. І далі ми не плануємо збавляти темпи, адже уряд наразі створив усі умови для здешевлення та доступності кредитних ресурсів для аграріїв», — підкреслив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.