Мешканці громади на Полтавщині отримали 1 млн євро на розвиток своїх господарств

19 серпня 2023, 10:30 1869

Жителі сіл Пирятинської ТГ (Полтавська обл) взяли участь у конкурсі проєкту ЄС «Розбудова ланцюжків доданої вартості у молочному та ягідному кластерах Пирятинської громади для розширення економічних можливостей сільських жителів та екоорієнтовного зростання» і виграли грантові кошти на розвиток своїх господарств.

Про це повідомляє телеканал ІРТ.

За словами менеджера проєкту міжнародно-технічної допомоги КП «Агенція розвитку Пирятинської громади» Ірини Солдатової, усього в межах проєкту ЄС на розвиток різних напрямів Пирятинської громади було виділено близько 1 млн євро.

Житель села Повстин Пирятинської громади, фермер Олександр Зателепа на отриманий грант відреставрував молочну ферму. Після закінчення ремонтних робіт він планує розширити кількість худоби до 20-ти голів.

Як відзначила менеджер проєкту від ЄС Ірина Солдатова, усього таких ферм, які ремонтують за грантові кошти, у громаді — 4.

«За рахунок гранту були проведені ремонтні роботи: замінені вікна, двері, проведені внутрішні роботи, підготовані місця для корів. Також закуплено багато обладнання — це і резинові килимки, автоматичні поїлки, і молочний танк, і молокопровід для збору молока. Зараз це все працює. Ферма здана в експлуатацію. Усі умови для утримання корів ми зробили», — деталізує Ірина Солдатова.

Ще один напрям цього проєкту від ЄС — розвиток мікротепличних господарств. У його межах 67 жителів громади, які займаються вирощуванням розсади, отримали матеріали на побудову теплиць із полікарбонату. Серед учасників — господиня із Березової Рудки Оксана Худя. Жінка розповідає: роботи у селі немає, а такі якісні теплиці — це можливість додаткового заробітку. Наразі у Оксани вже є 5 теплиць.

У Березовій Рудці знаходиться підприємство, яке також виграло конкурс у межах цього проєкту. Від Європейського Союзу власник отримав кошти на нове обладнання. Це сушарка і прес, які перероблятимуть рослинні рештки ріпаку, кукурудзи, соломи на паливні брикети.

«Це є можливістю зекономіти на енергоносіях і знизити обсяги виробництва продуктів харчування, зокрема збереження зерна. Тут буде створено принаймні 4 робочих місця. Крім того, власник цього цеху планує запустити ще одну лінію, щоб збільшити потужність виробництва і довести його до 800 кг за добу»,  зазначає Ірина Солдатова.