Банки готові знижувати відсоткові ставки для агробізнесу за стандартними програмами кредитування

23 квітня 2024, 15:27 868

За умови переорієнтації програми «5-7-9%» на інвестиційні кредити банківський сектор очікує, що відбудеться звуження фінансування за напрямом обігових коштів. Це змінює тренди на ринку фінансування.

Про це повідомила керівниця напряму масового бізнесу «ПриватБанку» Оксана Куцоконь під час круглого столу «Посівна-2024: роль агрокредитування».

Оксана Куцоконь, керівниця напряму масового бізнесу «ПриватБанку»

«ПриватБанк» теж розглядає можливість зниження ставок, оскільки тренди на ринку очевидні. Зрозуміло, що коли зараз основне фінансування агросектору здійснюється за програмою «5-7-9%», минулого сезону її частка складала 94%. Це означає, що при звуженні можливостей фінансування агробізнесу за цією програмою ми повинні мати ринкову пропозицію щодо відсоткових ставок. Тому ми вивчаємо та аналізуємо це питання і можемо анонсувати, що стандартні ставки у «ПриватБанку» вже в травні знизяться.

За словами Оксани Куцоконь, на сьогодні середні показники відсоткових ставок по ринку фінансування обігових коштів знаходяться в діапазоні 17-19%. 

Як розповіла директорка департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу «Ощадбанку» Юлія Жуланова, банківські установи орієнтуються на облікову ставку НБУ, і якщо вона й надалі буде знижуватись, це рухатиме всім фінансовим ринком. 

Юлія Жуланова, директорка департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу «Ощадбанку»

Щодо «Ощадбанку», то зараз ми активно працюємо над тим, щоб збільшити можливості зі зниження ринкової відсоткової ставки за межами програми «5-7-9%». Певні механізми всередині банку відбуваються  від залучення міжнародних партнерів для покриття частини ризиків до залучення коштів за більш низькою відсотковою ставкою на ринку для забезпечення більш доступного фінансування аграріїв. Ця тенденція є не лише у стратегії НБУ, вона є у всій банківській системі, і «Ощадбанк» буде робити максимальну кількість кроків для того, щоб скорочувати і знижувати ринкову відсоткову ставку та мати альтернативу для пропозиції клієнтам, які не зможуть або вже вичерпали свій ліміт для користування програмою «5-7-9%».

Юлія Жуланова додала, що орієнтовно відсоткова ставка знизиться на 1-2%, але це з коригуванням на те, що пропонуватиме НБУ.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua