Україна уникне голоду через війну, але більшість країн — ні

11 березня 2022, 08:00 2869

Бойові дії в Україні ведуться в місцях, де має проходити посівна, тож її зрив призведе до негативних наслідків для всіх країн. Проте в Україні голоду не буде, оскільки є запаси минулорічного рекордного врожаю, який просто не може бути експортований. Страждатимуть ті країни, куди це зерно не доїде.

Про це AgroPortal.ua розповів економіст, інвестиційний банкір, заступник директора Dragon Capital Сергій Фурса.

«Україна — один із найбільших експортерів агропродукції. Якщо ця продукція зникне з ринку, відбудеться зростання цін і дефіцит продовольства. Оскільки Європа здатна заплатити вищу ціну, то дефіциту там не буде. Найболючіший удар буде по Азії та Африці, Китаю. Якщо говоримо про зерно, то це країни Північної Африки, Туреччина, а кукурудза — це Азія, Китай», — зазначає Сергій Фурса. 

Він додає, що Україна є дуже важливим постачальником кукурудзи для Китаю. 

«Наразі Китай, хоч і підігрує рф політично, але зацікавлений у тому, щоб конфлікт закінчився швидше, бо інакше це загрожуватиме його продовольчій безпеці. Скільки вони ще можуть протриматися без нашої кукурудзи — неможливо визначити, але кожен день війни — це втрати для КНР», — говорить Сергій Фурса.

Експерт зазначає, що наразі економічні наслідки війни для України неможливо спрогнозувати. 

«Все залежить від того, коли закінчиться війна. Точно ми маємо втрати, руйнування інфраструктури. Будуть втрати через загиблих і біженців, але наразі порахувати це неможливо», — уточнює Сергій Фурса.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua