Прогноз: Після ціни на картоплю вище 10 грн/кг очікується різкий спад

28 жовтня 2019, 10:31 31112

Небувалі ціни на картоплю, які спостерігаються в Україні, пов’язані з погодними та психологічними факторами.

Таку думку в ефірі AgroFM висловив директор «Біотех ЛТД», завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва НУБіП Анатолій Бикін.

«Весною одні території страждали від посухи, інші заливало дощами. Наприклад, у Бориспільському районі на Київщині за травень випала піврічна норма опадів. У цей період велася посадка картоплі та формування гряди. Ні те, ні інше якісно провести не вдалося», — згадує Анатолій Бикін.

На його погляд, картоплі цього року всім вистачить. Проте він як виробник насторожено спостерігає за високим рівнем цін.

«Я боюся ціни, вищої за 10 грн/кг. Так, у короткостроковому періоді висока ціна — це добре. Але в перспективі кількох років це матиме негативні наслідки, адже за підйомом буває різкий спад», — говорить експерт.

Він нагадує, що подібне в Україні вже спостерігалося і значно змінило ситуацію в сегменті. 5-7 років тому ринок картоплі був сегментований наступним чином: виробник, посередник, який зберігає врожай на орендованих або власних складах, та роздрібний продавець. Всі мали свій очікуваний заробіток. В 2011 р. після сезону високої ціни сталося перевиробництво. Посередники зникли, і картоплею довелося торгувати з коліс. Після цього ринок став важко прогнозованим.

«Так, ціна на картоплю в 3,5 грн/кг, яка не змінювалася останні 9 років, не є справедливою. Але занадто високе зростання теж не дозволяє дуже радіти», — підсумував Анатолій Бикін.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua