Прогноз: Через 5-7 років в Україні будуть збирати до 2 тис. т кизилу на рік

20 травня 2020, 12:45 3195

Поки що в Україні є лише два великих виробники кизилу — господарство в Херсонській області та компанія Famberry. Більше великих промислових насаджень кизилу в Україні немає, а лише дрібні по 1-1,5 га.

Про це розповів власник найбільшого в Україні органічного саду кизилу та ТМ Famberry Сергій Ольшанський в рамках воркшопу «Успішні історії нішевих культур. Кизил», організованого ГО «Земля Таврії» та проєктом UHBDP.

«Багато кизилу ще росте у Вінницькій та Миколаївських областях, але це дикороси, несортова ягода, і для промислової переробки не підходить. Вважаю, що через 5-7 років в Україні будуть збирати до 2 тис. т кизилу на рік», — зазначає Сергій Ольшанський.

За його словами, наразі великий обсяг кизилу переробляється вже в замороженому вигляді завдяки шоковому заморожуванню, однак ягода при цьому зберігає всі вітаміни. Але коли на кизилову продукцію зросте попит, Сергій Ольшанський не виключає можливості, що прийде час збільшення виробництва продукції з кизилу, тож потрібно буде більше сировини. В такому разі планують брати сторонню ягоду від інших фермерів або ж створять свій кооператив, який забезпечуватиме людей саджанцями та скуповуватиме врожай.

Детальніше про плани компанії Famberry читайте в рубриці ORGANIC STYLE


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua