Україна у 2024/2025 МР (тобто з 1 вересня) вже відправила на експорт понад 90 тис. т цукру.
Про це в інтервю AgroPortal.ua повідомила в.о. голови правління НАЦУ «Укрцукор» Яна Кавушевська.
За її словами, експорт йде як до вже «традиційних» для українського цукру країн — Близького Сходу та Північної Африки, так і відкриваються нові дестинації, наприклад, Індонезія, Шрі-Ланка.
«Слід враховувати, що білий цукор — це насамперед контейнерні перевезення, а великі контейнеровози в Одесу поки що не заходять, тому логістика залишається складною і дорогою. Цукор спочатку потрібно доставити у порт Констанца, а вже звідти рахуємо доставку до країни призначення. Фоббінг до Констанци (доставка цукру до порту) коштує орієнтовно $110, у той час як європейський цукор, наприклад, з центральної Польщі, довезти до північного порту в чотири рази дешевше. І навіть за таких умов зараз українські виробники конкурують на світовому ринку з європейськими», — уточнює вона.
Наразі також пропрацьовується з Міністерством економіки питання можливості встановлення безмитної торгівлі з європейськими країнами поза межами Євросоюзу.
«Це Боснія і Герцеговина, Албанія, Швейцарія. Логістика до цих країн доступна, а ринки привабливі. На традиційні до 2022 року ринки, такі як Казахстан, Таджикистан, сьогодні ми не можемо експортувати зі зрозумілих причин», — констатує Яна Кавушевська.