Господарство з Сумщини реалізує 20-25 тонн органічної продукції

02 вересня 2022, 07:00 3688

ФГ «Світовоч» одне з небагатьох в Україні вирощує органічну сільськогосподарську продукцію. За рік підприємству вдається реалізувати по всій Україні 20-25 т овочів та зелені.

Про це AgroPortal.ua розповів засновник господарства Андрій Марченко.

«Почалося все у 1999 році. Тоді для нас із дружиною Світланою це був як додатковий заробіток без особливих зусиль: ми садили, потім продавали ранні овочі. Уже за п’ять років зрозуміли хибність хімічної агротехніки і повністю перейшли на природні методи вирощування», — зазначає фермер.

Родина Марченків стала піонерами в органічному овочівництві України. Впродовж наступних кількох років вони самостійно розробляли способи живлення рослин та свою агротехніку. Згодом стали прикладом для наслідування іншим прихильникам органіки.

«У 2007 році у Шостці я створив клуб для навчання дачників, де за власною ініціативою проводив семінари. У 2019 році до нас приїздила переймати досвід «Органік школа» з Білорусі. Тобто про користь наших овочів стало відомо не тільки в Україні, а й за її межами. Зараз багато порад можна черпати з інтернету — тоді ж, коли ми починали, такого не було», — продовжує Андрій Марченко. 

Сімейне господарство «Світовоч» сьогодні може запропонувати своїм клієнтам понад 50 найменувань овочів та зелені. Вирощують вони їх на своїй присадибній ділянці та у чотирьох теплицях біля дому. У сезон працюють без вихідних із самого ранку й до вечора. Тут кожна година цінна. Потрібно зібрати й відправити кожне замовлення індивідуально, а їх щодня по кілька десятків. Вирощені овочі перевіряють інспектори сертифікаційної компанії «Органік Стандарт» і стверджують, що дане господарство є взірцевим в екологічному напрямі. 

«Для нас найголовніше — це якість і задоволений покупець. Приємно працювати вроздріб, коли є зворотній зв'язок. Наша продукція продається тільки роздрібним клієнтам через сайт або ж у нашому магазині «Макош» у Шостці. Ми працюємо над збільшенням виробництва та шукаємо поціновувачів якісних органічних овочів по всій Україні», — зазначає фермер.

Нещодавно господарство Андрія Марченка отримало власну торгову марку. Її реєстрація розпочалася понад 2 роки тому, а тут ще й війна затягнула цей процес на кілька місяців. Незважаючи на всі труднощі та нинішню ситуацію в країні, родина не зупиняється на своїх досягненнях, а продовжує працювати далі, ставить перед собою нові цілі та впевнено до них крокує.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua