Гектар теплиці з опаленням коштує $500 тисяч

07 лютого 2023, 08:00 2643

Сьогодні у ФГ «Мельник-Агро», що на Хмельниччині, вирощують овочі та зелень в 15-ти теплицях та у відкритому ґрунті на площі 300 га.

Про це AgroPortal.ua розповів власник господарства Микола Мельник.

«Зараз ми переоблаштовуємо всі старі теплиці. Перша в нас була під цибулю — перебудували так, що залишився від неї лише каркас. Щоб її вдосконалити, вклали 2 млн грн. Комплекс буде видавати приблизно 20 т зеленої цибулі на місяць. 1 га теплиці з опаленням виходить у $500-530 тис. Якщо замовляти вже готову, ціна відразу зростає вдвічі. Ми дійшли до того, що в нас усі теплиці модульні, секційні, їх легше обігрівати», — зазначає фермер. 

У господарстві 1,5 га накритих теплиць, ще 1,5 га донакриваються, і ще близько 2 га спробують встигнути зробити на весну.

«Спочатку ми заливаємо фундамент, піднімаємо на 3 м вгору і плюс арка — виходить теплиця висотою 5,5-6 м. Ставимо поздовжні вікна, які повністю відкриваються і провітрюються. По боках — перейшли на полікарбонат. Це виходить дорожче, але гарніше, і він краще тримає тепло. Полікарбонат замовляємо з Сербії та Італії, товщиною 10 мм. Інші сторони теплиці — подвійна плівка», — розповідає Мельник.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua