За умов дороговартісного опалення капуста кейл — найбільш економічно вигідна культура для вирощування в теплицях, адже може витримати температуру до -18°С.

Про це розповів співвласник сімейної ферми «Карпусь» (Дніпропетровська обл.) Олександр Балюра під час мітапу «Овочівництво: кращі агропрактики».

«У наших теплицях, які займають площу понад 1 га, культури підібрані так, щоб завантажити всі 4 сезони. Тобто створено безперервний процес виробництва, за допомогою якого обраний набір культур вирощується цілий рік. Опалюємо теплиці 9 місяців, починаючи з ранньої осені до травня, а це означає, що кожен сантиметр вартує шалених грошей, особливо зараз. При цьому потрібно враховувати, що восени всі овочі та зелень коштують дешевше, а теплицю вже потрібно опалювати», — розповідає Олександр Балюра. 

Щоб знайти економне рішення, в господарстві «Карпусь» почали експериментувати: поєднують посадки різних культур, наприклад, перцю з квітами; спеціально облаштували басейн для поливу в теплиці, щоб не гріти воду взимку; останні два роки експериментують у теплицях з LED освітленням, світлодіодами і вертикальним вирощуванням. 

На думку фермера, опалювати теплиці без освітлення занадто дорого, тому в господарстві намагаються розвивати сучасні технології.

«Також працюємо над удосконаленням обладнання, адже не маємо грошей на дорогу техніку. Звичайні мотоблоки ми обладнали різними насадками, і машина виконує всі необхідні операції — розпушує ґрунт, вкладає крапельну стрічку, підгортає, саджає. Це дає можливість механізувати ручну працю і тим самим виконувати виробничі операції вчасно», — зазначає Олександр Балюра. 

На його думку, для розвитку малих підприємств потрібно налагоджувати співпрацю з іншими фермерами, використовувати різні майданчики для продажу (супермаркети, мережі, ринки, ярмарки, онлайн-маркетинг) та не боятися відстоювати свої права. 

До речі, фермеру довелося відпрацювати власну модель реалізації вирощеної продукції, яка продається лише в тих супермаркетах, де дотримуються правильного зберігання зелені та овочів.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua