Через надмірну вологість аграрії залишать кукурудзу на перезимівлю в полі

22 жовтня 2022, 07:00 4935

Погода цього року зіграла на руку аграріям Полтавщині. Вчасні дощі сприяли достиганню врожаю, а ось зі збиранням трохи затягнулось.

Про це AgroPortal.ua розповів власник СФГ «Агро-Іванись» Сергій Іванись.

«Наше господарство обробляє 300 га землі. Сіємо пшеницю, сою, кукурудзу і зовсім трохи соняшнику. Цього року все не так — що в країні, те і в природі. З пшеницею цього сезону були проблеми. Мало того, що фураж, так ще й сажку знайшли. Нині збираємо сою, всього посіяно 100 га. Якщо погода дозволить і техніка не підведе, то ще роботи на 4 дні. Врожайність — 27 ц/га, вологість — 12%», — розповідає фермер.

Також додає, що ціни на сою наразі немає, але за рентабельністю вона краще соняшнику.

Сергій Іванись зазначає, що реалізовувати урожай доведеться, хоч і частково, адже за паї з людьми треба розрахуватись.

За словами власника господарства, 2022 рік приніс чимало випробувань. Пальне подорожчало в рази, долар теж піднявся, а от ціна на збіжжя лишилася в гривнях майже як минулого року.

propData.content.image
Сергій Іванись, власник СФГ «Агро-Іванись»

Логістика проблематична. Минулого року возили сою на «Королівський смак» по 450 грн/т, а цьогоріч — майже 1000 грн. Також планували сіяти більше пшениці, але ціна міндобрива 38 тис. грн непідйомна для нас, тож посіяли всього 10 га. Для порівняння — минулого року було 50 га. Наступна культура на черзі збирання — кукурудза. Якщо її волога буде за 19%, то доведеться лишати в полі, адже з логістикою підемо в мінус.

Та попри всі перешкоди СФГ «Агро-Іванись» продовжує працювати. Разом із власником трудиться його брат, допомагають сини. Всі працюють офіційно, сплачують податки.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua