Напої за традиціями медоваріння: на Сумщині виготовляють ексклюзивні вина

24 травня 2025, 06:26 535

Натуральні та ексклюзивні крафтові медові напої родина Тронь із Сумщини виготовляє вже понад 15 років. Першими поціновувачами стали друзі. Саме їхні схвальні відгуки й дали поштовх рухатися далі, розвиватись, удосконалювати рецепти та технології виробництва. Наразі в асортименті 7 видів медового вина.

У жовтні 2017 року виробники отримали ліцензію на виготовлення медових напоїв, до речі, вони були другими в Україні. Невдовзі отримали акцизні марки і вже могли поставляти вина в магазини, супермаркети, готелі та ресторани.

«Щоб отримати якісну продукцію, потрібно використовувати якісні складники. Мед ми беремо у перевіреного пасічника, який тримає бджіл у Гетьманському національному природному парку, має сертифікат відповідності та інші необхідні документи», — розповідає AgroPortal.ua засновник ТМ «ПаТронАт» Віталій Тронь.

Наразі лінійка ексклюзивного медового вина складається з 7 офіційних видів: класичне (без додавання фруктів і ягід), на березовому соку, з абрикосом, айвою, горобиною, калиною та смородиною. Також мають ще 6 експериментальних видів, на які зараз перевіряють попит. За спостереженнями виробника, останнім часом збільшився попит на сухі та напівсухі види вин. Тож вони створили окремий експериментальний вид напівсухого медового вина. Зараз найбільшою популярністю користуються «Охтирська медівка класична» й «Охтирська медівка зі смородиною».

Придбати продукцію ТМ «ПаТронАт» можна здебільшого на ярмарках і в деяких магазинах на Сумщині, Полтавщині та в Києві. Можна також замовити на сайті.

propData.content.image
Віталій Тронь, засновник ТМ «ПаТронАт»

Технологія виробництва медових напоїв схожа на виготовлення вин, але значно відрізняється на етапі приготування сусла. Якщо роздавлений виноград утворює сусло необхідної цукристості, кислотності тощо природним шляхом, то сусло для медових вин медовар має підготувати самостійно. А після початку бродіння технологія виробництва медових і виноградних вин досить схожа. Технологічний цикл виробництва триває більше року, і саме тому ми виготовляємо напої невеликими партіями. Наші принципи — це натуральні та якісні складники, суворе дотримання технології та повага до споживача.

За рік «ПаТронАт» виробляє близько 1000 пляшок. Всі види мають міцність 13%. Вони схожі на білі напівсухі/напівсолодкі вина, але з характерним ароматом і присмаком меду.

«Перед тим, як говорити про проблеми, варто згадати, що за попередні 10 років галузь медоваріння пережила революційні зміни, пов’язані з лібералізацією законодавства. По-перше, знизили щорічну оплату за ліцензію на виробництво медових напоїв з 500 тис. грн до 780 грн на рік. По-друге, вартість акцизних марок для медових напоїв була зменшена в сотні разів. По-третє, акцизні марки для медових напоїв пізніше були скасовані взагалі. По-четверте, був спрощений процес отримання ліцензії на виробництво медових напоїв і сертифіката відповідності», — зазначає Віталій Тронь.

На його думку, найбільшою проблемою для виробництва є незначний попит на медові напої та недовіра до цього виду продукції. 

До того ж сьогодні говорити про перспективи виноробства й медоваріння у прикордонному регіоні складно. Все залежить від розташування до лінії фронту, де ситуація змінюється щоденно.

За словами виробника, війна додала їм цілу купу проблем. Зниження попиту на продукцію, розрив логістичних ланцюжків, виїзд помічників, зростання цін на сировину — все це зробило роботу значно складнішою. 

«У мирний час важко планувати, а зараз і поготів. Плануємо вистояти. Зберегти рецепти й контакти. А розвивати виробництво будемо після перемоги», — підсумував крафтяр.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua