Клімат є основою не лише будь-якого врожаю, а й природи кожного виноробного регіону в Україні. Він безпосередньо впливає на те, що опиниться у вашому келиху.
На Миколаївщині клімат сухий і північно-чорноморський — мало опадів, спекотне літо і досить холодна зима як для півдня. Проте на виноград це здебільшого позитивно впливає. Для виноробні Бейкуш 2024 рік був досить хорошим: незважаючи на меншу кількість урожаю, виноград зібрали високої якості.
Про це AgroPortal.ua розповіла керуюча виноробнею Світлана Цибак.
Сімейна виноробня Бейкуш розташована на березі Чорного моря і заснована в 2010 році. Євген Шнейдеріс надихався історією Північного Причорномор’я, де виноробство існувало ще 3000 років тому завдяки кіммерійцям, потім скіфам і античним грекам, римлянам, генуезцям, болгарам, татарам, османам. Підприємець вирішив зайнятись виноробством і придбав ділянку в невеликому селищі Чорноморка. Але для повної гармонії тут бракувало виноградників, тож 2012 року було висаджено 10 га на протилежному від виноробні березі заливу. Поступово насадження збільшувались, і на сьогодні Бейкуш налічує 14 га власних виноградників.
За словами Світлани Цибак, там переважають сорти винограду Альбаріньйо, Шардоне, Шенен Блан, Рислінг, Ркацителі, Совіньон Блан, Тельті Курук, Тіморассо, Каберне Совіньйон і Фран, Мальбек, Мерло, Піно Нуар, Пінотаж, Рубін, Сапераві, Темпранільйо. Виноградники розташовані в кількох сотнях метрів від моря і з трьох боків оточені водою, вони постійно продуваються вітром. Сусідство з лиманами та морем працює як великий природний кондиціонер, пом’якшуючи клімат у посушливі роки, а вітер, продуваючи виноградник, значно знижує ризик розвитку грибкових захворювань лози.
Світлана Цибак розповідає, що у виноробні постійно експериментують, створюючи нові цікаві продукти. І хоч вина виходять невеликими тиражами й іноді швидко закінчуються, але вже за впізнаваним почерком мають своїх поціновувачів. На сьогодні Бейкуш має 17 вин. Загалом виробництво сягає 70 тисяч пляшок на рік.
Свої вина реалізують через спеціалізований ритейл, ресторани, власний бар-бутік та одну національну мережу. Із 2021 року розпочали експортний шлях і нині везуть свою продукцію до Великої Британії, США, Японії, Естонії, Фінляндії, Норвегії, Ісландії, Німеччини. Також придбати вина можна онлайн через магазин та сторінки в Instagram та Facebook.
Наприкінці 2022 року винарня зайшла в нову нішу, відкривши на київському Подолі власний бар Artania. Тут можна спробувати не тільки вина Бейкуш, а й інших крафтових виноробень, які на сьогодні мають ліцензії.
«Наша основна стратегія — виробляти якісне вино, мета — змінити сприйняття українського вина. Ми виготовляємо якісні вина, дбайливо працюємо з виноградниками і над виробництвом нашої продукції. Ми спостерігаємо, як дедалі частіше споживач переходить на сухі вина», — говорить Світлана Цибак.
Наразі візити на виноробню, як і дегустації, тимчасово призупинені на період воєнного часу, а от дегустації в барі проводяться регулярно.
«Як і в усьому світі, виноробна галузь дуже залежна від кліматичних умов. Виноробство в різних регіонах потребує різного підходу. На півдні декілька останніх років посуха, потрібно встановлювати крапельний полив. Це досить дорога послуга, і було б добре отримати допомогу від держави. Розвиток державних програм у виноробній галузі працює, але їх недостатньо на сьогодні. З війною ми втратили чималу кількість виноградників. Вони або на тимчасово окупованих територіях, або заміновані, або знищені. Наше завдання — розвивати нові насадження, а наразі ситуація виглядає навпаки, виноградники викорчовують», — продовжує Світлана Цибак.
На початку повномасштабної війни власники виноробні зіткнулись із багатьма проблемами — це логістика, брак співробітників, втрата важливих регіонів для реалізації продукції. Але довелось адаптуватись, і вони вистояли, продовжили розвиватись і навіть посадили ще 2 га виноградників.
«Надалі плануємо не зупинятись, будемо продовжувати збільшувати насадження, обсяги виробництва, розвивати лінійки вин, експортні ринки. Намагаємось завойовувати дедалі більше прихильників, отримувати нагороди на міжнародних конкурсах, що успішно робимо з 2019 року. Активно працюємо над тим, щоб Україна знову посіла своє місце на виноробній карті світу», — підсумувала Світлана Цибак.
Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua