1. Органічні продукти — це не новина
Перед Другою світовою війною всі зернові культури були органічними. Вже пізніше ферми почали використовувати синтетичні пестициди і хімічні речовини для того, щоб знищувати бур'яни, шкідників та гризунів.
2. Органічні продукти не лише для багатих
Всі компанії: від гігантської Walmart до маленької Growing Power — докладають зусиль, щоб увесь світ зміг отримати доступ до органічних продуктів харчування. Їхня головна мета — допомогти тисячам жителів міст купити доступні органічні продукти харчування.
3. 78% сімей США періодично купують органічні продукти харчування
За даними Асоціації органічної торгівлі, сумарна вартість проданих органічних продуктів харчування та напоїв зросла з $1 млрд у 1990 році до $29 млрд у 2011-му, що становить лише 4,2% від усіх продуктів харчування, які продаються в США.
4. Вагітні жінки і діти, зверніть увагу!
Ця категорія людей може отримати найбільшу користь від органіки. Дослідження показують, що ембріони і маленькі діти можуть постраждати навіть від найменшого впливу пестицидів.
5. Дефіцит органічних продуктів
Фішка в тому, що фермери не можуть вирощувати таку кількість органічних продуктів, щоб забезпечити ними всіх. Якщо всі почнуть їсти органічне м'ясо, то сьогоднішньому агробізнесу необхідно виробляти нереальну кількість органічного корму для харчування худоби.
6. Якщо ви думаєте, що органічні виробники — це лише фермери, то помиляєтеся
Більшість органічних брендів належать гігантським корпораціям: Kashi, Morningstar Farms, Kellogg, Pepsi, Odwalla, Coca-Cola, LaraBar, Cascadian Farm, General Mills.
7. Органічні продукти в перспективі надходитимуть з Китаю
Для того щоб потрапити до вашого холодильника, продукти харчування проходять більш ніж 1600 км. Перевіряйте етикетки або просіть менеджера ринку з'ясувати походження ваших органічних продуктів, а краще — купуйте місцеві. Навіть якщо ферма невелика і несертифікована, вони все одно використовують органічні методи вирощування продуктів.
8. «Органічний» контроль з боку держави
Міністерство сільського господарства США вимагає, щоб органічні м'ясо, птиця, яйця і молочні продукти не містили антибіотиків і гормонів росту. А це означає, що тварини мають їсти лише органічне зерно замість звичайного.
9. Органічні морепродукти
Коли справа доходить до риби і морських продуктів, тут немає певного поділу на «звичайне» або «органічне». Якщо ви бачите морепродукти, позначені як такі, будьте обережні, адже вони не перевіряються на токсичність.
10. Зверніть увагу на молоко!
Згідно з інформацією у статті в журналі Pediatrics, дослідники виявили, що молоко від корів містить гормони, які є безпечними для дітей. Вчені дійшли висновку, що немає суттєвої різниці в концентрації естрогену в органічному молоці та в звичайному. Їхня рекомендація: пийте знежирене молоко (органічне чи ні), тому що в ньому більше естрогену, який зменшує ризик захворювання на рак та інших гормональних проблем.
11. Органіка не є суперпродуктом
Деякими дослідженнями підтверджено, що вживання органічних продуктів не дає особливих переваг для здоров'я. Проте вчені вважають, що системи органічного землеробства поповнюють ґрунт поживними речовинами, в порівнянні з традиційним землеробством, яке може забруднювати ґрунт і воду хімічними речовинами та азотом.
12. Миття продуктів не допомагає позбутися пестицидів
Миття звичайних продуктів не допоможе вам перетворити їх на органіку. Промивання може вимити деякі пестициди з поверхні харчового продукту, але не зсередини.
13. Перероблені продукти харчування — це органічна їжа
Якщо їжа вже в коробці і маркована як органічна, це означає, що вона корисніша тільки в тому, що вироблена без штучних інгредієнтів, консервантів або опромінення.
14. «Звичайне» сільське господарство не є стійким
Хімічні добрива необхідні лише в боротьбі зі шкідниками. Потім потрібно розробити певні методи, які допоможуть забрати назад ці добрива. Традиційне сільське господарство має короткострокові вигоди (тобто дешевші ціни), воно фактично зменшує шанси повернутися до органічних методів.
15. Органічне насіння в небезпеці
Чотири найбільших у світі агрохімічних компаній володіють 50% всього насіння світу, і вони не вирощують їх для органічних умов. Тому необхідно думати не лише про ґрунти, а й про насіння, адже збереження і розвиток генетичної різноманітності сільськогосподарських культур має велике значення.
16. Менш ніж 1% всіх американських культур є органічними
На основі останніх даних, зібраних Organic-World.Net, тільки 0,6% американських культур є органічними і без генетичної модифікації.
17. Органічні культури легші у захисті
Оскільки ґрунт «харчується» природними методами, то посіви краще оснащені, щоб протистояти хворобам і комахам. Коли шкідники йдуть в атаку, органічні фермери покладаються на природні варіанти їх знищення: хижаків, комах, пастки і порушення їх спарювання.
18. «Органічні» не означає 100% органічні
Якщо на продукті написано, що він «100% органічний», це не правда, адже необхідно лише 95%, щоб він вважався органічним.
19. «Звичайне» виробництво — простіше
Органічні продукти мусять відповідати певним правилам USDA, в них не має бути синтетичних добрив, гормонів, антибіотиків і ГМО, а пестициди, які використовуються, повинні бути природними. Перехід ферми на органічне виробництво займає три роки і коштує тисячі доларів. Після сертифікації фермерів регулярно перевіряють. Виробництво «звичайних» продуктів не має проходити таку сувору перевірку.
20. Органічні культури не лише для їжі
Все, починаючи від серветок до косметичних засобів, можна придбати як сертифіковані органічні продукти, зроблені з органічного волокна. Органічні квіти та органічні меблі також мають широку популярність.
AgroPortal.ua за матеріалами Rd.com