«Степанецькому», що на межі Київської та Черкаської областей, пощастило — погода милувала. Але і технологіями скористалися максимально. Головний агроном агрофірми Сергій Бесараб впевнено показує на вирівняні, дружні масиви. Просимо спеціаліста поділитися досвідом, як вдається протистояти викликам.
У господарстві на 3100 га дбають про сівозміну — є озима та яра пшениця, ячмінь, соняшник, соя, горох і майже 1400 га кукурудзи. Найперше, на чому наголошує головний агроном, — обов’язково вносять органічні добрива. Для цього традиційно закуповується курячий послід. Вносять і відстояним, і у свіжому вигляді.
«Звісно, регулярно перед тим робимо аналіз ґрунтів, — уточнює Сергій Бесараб. — Органіка дозволяє тримати баланс як макро-, так і мікродобрив. Динаміку бачимо особливо на нових землях, які до того стояли по 12-14 років і не оброблялися. Такі, наприклад, були у Корсунському районі. Ефект очевидний».
«Крім того, з весни під кукурудзу даємо 110-150 кг/га безводного аміаку, — додає агроном. — Може, і треба було б це робити з осені, але просто фізично не встигаємо». Вологи тут традиційно небагато, треба максимально її зберігати з осені. Цього року підтягли рівень вологи благодатні червневі дощі.
Як і більшість завбачливих господарів, «Степанецьке» працює одночасно із насінням кількох авторитетних оригінаторів. Зокрема, кукурудзу висівають 4-х провідних компаній, які мають і свої демо-ділянки на території господарства.
«У «Степанецькому» високий рівень організації в господарстві, — пояснює успіх партнерської роботи керівник відділу маркетингу компанії DuPont Pioneer Україна Сергій Резніченко. — Є уся необхідна техніка, досвідчені професіонали-практики. І найголовніше — їм, як і нам, дуже цікаво експериментувати, досліджувати потенціал культури, щоби рухатись вперед і отримувати кращі врожаї на своїх площах».
11 липня експерти компанії DuPont Pioneer Україна запросили господарників регіону подивитися на полі у «Степанецькому» результати агрономічних дослідів з кукурудзою на ранніх етапах розвитку. Зрештою, сюди, в Канівський район на Черкащині, можна приїхати будь-коли і переглянути практичні результати дослідів, які об’єктивно демонструють поведінку рослин за певних стресових умов.
Менеджер з продукту DuPont Pioneer Україна Володимир Андрущенко зі всіма подробицями розповів, як відтворював стресові умови під час вирощування кукурудзи: град чи вимерзання, нерівномірності густоти висіву, ущільнення ґрунту — за різних термінів висіву. Каже, отримані результати дозволять правильно підібрати технологію для збереження рослини.
Наприклад, один із дослідів допомагає визначити особливість реакції гібридів з різним ФАО на важке пошкодження рослин градом, морозами тощо і дає розуміння, що таке пошкодження є критичним для ранніх гібридів вже на стадії 4-5 листків, а от гібриди з ФАО 95 можуть відновитися, навіть якщо зазнали таких пошкоджень на стадії 6-7 справжнього листка.
Головний агроном СТОВ «Агрофірма «Степанецьке» Сергій Бесараб визнає: завжди консультується із постачальниками насіння, звертається по їх професійний супровід. Зокрема, дуже ретельно зважає на густоту висіву, яка має бути оптимальною. У цьому переконують і досліди DuPont Pioneer.
«Зараз, зважаючи на посуху, переважно сіємо з густотою 75-80 тис./га. Але у будь-якому разі орієнтуємося на особливості кожного гібриду окремо», — каже він.
Цікаві, навіть часом несподівані, результати на полі у «Степанецькому» експериментатори з DuPont Pioneer отримали у дослідах на ущільнення ґрунту. На проблемі ущільнення особливо наголосила і старший міжнародний менеджер з агрономії DuPont Pioneer Сенді Ендікотт, котра час від часу консультує партнерів в українських господарствах. Каже, це проблема для аграріїв в усьому світі. Всім учасникам зустрічі у «Степанецькому» можна було безпосередньо на ділянках поспілкуватися з фахівцем, отримати практичні поради.
«Піонерівці» підкреслюють: не прагнуть створити ідеальну агроарену, щоби демонструвати свої досягнення, а максимально наближають свої полігони до фермерських умов конкретного регіону. Агрономічні досліди, подібні до «Степанецького», закладають в усіх регіонах, де реалізується насіння цього бренду.
Звичайно, запитуємо у Сенді Ендікотт: які головні практичні поради дає вона в поїздках українським фермерам?
«Перша і основна порада — дивитися на вирощування кукурудзи як на комплексний процес, — говорить практичний агроном з 53-річним досвідом. — Не можна нехтувати жодною складовою: ні вибором гібриду для конкретної території, ні особливостями обробітку ґрунту, ні переглядом системи боротьби зі шкідниками і бур’янами. Основна запорука успіху на кукурудзі — коренева система, через яку надходять волога і поживні речовини. Там вирішується доля врожаю. Корінь має бути в комфорті».
Сенді Ендікотт багато років приїздить до України. Каже, що помічає велику цікавість фермерів до правильних, прогресивних технологій вирощування, бачить суттєву динаміку і професіоналізм агрономів.
Основним шляхом пристосування культури до змін клімату вважає виведення гібридів саме на тих територіях, де відбуваються ці зміни клімату.
До речі, американська гостя твердить, що українські аграрії фактично не відстають у впровадженні світових новітніх технологій. «Просто, наприклад, в Америці нам довелося випробовувати ці технології поступово, з пробами і помилками, а до вас вони прийшли вже у готовому вигляді. Тому ви навіть у виграші, — жартує. — Особливо українські агрохолдинги, наприклад, відзначаються застосуванням елементів точного землеробства. І у них це виходить добре, комплексно. Не бачу, щоби ви відставали».
Ірина Садова, AgroPortal.ua