Вигідна комбінація: як забезпечити виробництво солодкої кукурудзи протягом усього сезону

31 серпня 2025, 06:34 3528

Овочево-ягідне господарство «ОСЬО органік» в Яготинському районі на Київщині уже понад 8 років вирощує лише органічні продукти, сертифікуючи їх за українськими та європейськими стандартами. В асортименті малина, смородина, порічка, фундук, аґрус, ревінь, картопля, томати, огірки, кабачки, цукрова кукурудза, зелень, гарбузи та багато іншого. Лише цього року господарство сертифікувало 41 позицію.

Під посівними площами «ОСЬО органік» — 19 га, однак кукурудза висаджується в касети та вирощується зі розсади, а навесні пересаджуєтся в гряду з чорною плівкою та поливом. Висівається культура не разово, а в декілька підходів протягом сезону, що забезпечує її смак та свіжість. Саме поступове висаджування дозволяє отримувати преміальний продукт протягом 1,5 місяця. 

Юлія Ворощук, засновниця органічного господарства «ОСЬО органік»

Насправді ми сіємо кукурудзу не в гектарах, а за принципом досівання, тобто протягом усього сезону постійно досаджуємо. Якщо підрахувати кількість одиниць, висаджених сумарно, то можемо орієнтуватися на гектар. Однак вирощуємо не на одному місці, а в різних ділянках нашого поля. Це слугує величезним плюсом у питанні смаку та якості, таким чином ми забезпечуємо свіжий продукт протягом усього сезону.

Реалізація відбувається як у торговельні мережі, так і роздрібним шляхом. Загалом качани збуваються «на ура». «ОСЬО органік» постачає солодку кукурудзу в GoodWine та продає через соціальні мережі. Одразу з поля продукція готується до реалізації: зранку працівники господарства збирають кукурудзу, очищують і відправляють, а вже наступного дня клієнт отримує товар. Такий підхід забезпечує свіжість і смак.

Цьогоріч господарство не співпрацювало з великими торговельними мережами, як це було до повномасштабного вторгнення. Тоді, у 2020-2022 роках, солодку кукурудзу від «ОСЬО органік» можна було знайти на полицях NOVUS та «Сільпо». За словами Юлії Ворощук, великі мережі значно занижують ціни на органіку, прирівнюючи її до традиційного аналогу — тож співпраця стала невигідною та припинилася. 

Локація під посів кукурудзи коригується щорічно, залишаючись у межах поля, однак змінюючи ділянки. Щороку це традиційно невелика кількість висаджених одиниць, сумарно 0,5-1 га. Цього ж року вийшло близько гектара через поступове висаджування. Постійний полив забезпечує відповідний рівень вологи, тож посуха не є критичною для господарства. 

Цьогорічний сезон не відзначився особливими негараздами, однак холодні погодні умови вплинули на низку культур: томати та кабачки зібрані не в запланованій кількості, а з огірками ситуація суттєво погіршилася.  

«В органіці дуже важко досягти сталого запланованого врожаю, особливо в овочево-ягідному секторі. Усе залежить від погодних умов та цінової політики. Однак ми — органічні виробники, що давно працюють на ринку й мають постійних клієнтів. Хочу зазначити, що цьогоріч приріст нових покупців є невеликим. Так, вони зʼявляються, проте порівняно з минулими роками все ж відмічаю спад»,— розповідає власниця господарства. 

За словами Юлії Ворощук, у найближчому майбутньому масштабуватися вона не планує, адже впевнена, розширення — це не завжди про успіх.

«Це збільшення кількості працівників, витрат, ризиків. Тому нам вистачає гектара кукурудзи, це наша якірна позиція для літніх місяців. Цьогоріч ми запровадили нове технологічне рішення: вирощуємо кукурудзу, цукіні та салат в одній гряді під чорною плівкою та регулярним поливом. Так ми економимо місце та надаємо культурам тінь, що позитивно впливає на плоди»,— підсумовує засновниця «ОСЬО органік». 


Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua